Що робити, якщо розсада огірків жовтіє, сохне і скручується

Огірки, найчастіше, вирощують розсадним методом - через нестабільність клімату і складність умов. Однак навіть якщо дотримуватися всіх рекомендацій городників, з розсадою може трапитися біда.

Чому сохне листя у розсади огірків - головні причини

Досвідчені садівники називають п'ять основних факторів, які можуть впливати на розсаду. Через них погіршується її стан, сповільнюється зростання, виникає деформація листя:

  • недостатня кількість світла або його повна відсутність;
  • опіки від ультрафіолетових променів, якщо розсада стоїть на підвіконні прямо під сонцем;
  • недостатній полив або, навпаки, перезволоження грунту;
  • різкий перепад температури в денний і нічний час;
  • недолік або відсутність підгодівлі.

Також серйозною проблемою можуть стати шкідники-комахи, які атакують вашу рослину і забирають у неї життєві сили.

Що любить розсада огірків - варіанти допомоги 

Для того щоб жовті плями на листках пройшли, а також зникло пересихання і скручування розсади, важливо усунути всі ті фактори, які ми перерахували раніше. В першу чергу, приберіть рослину з підвіконня, якщо ваші вікна виходять на південь, і ви помічаєте, що опівдні розсада знаходиться прямо під сонячними променями.

Далі необхідно налагодити режим поливу і регулярно вносити добрива - переконайтеся, що рослині вистачає поживних речовин. Якщо ви виявили комах в горщиках з розсадою, обприскайте огірки спеціальними засобами, призначеними для боротьби з шкідниками. Також ми радимо налагодити освітлення, щоб розсада 24 години на добу отримувала оптимальну дозу світла. І, звичайно, не можна допускати замерзання огірків, як і їх перегріву. За умови, що всі рекомендації будуть дотримані, ваше рослина буде відчувати себе відмінно, а в майбутньому порадує великими плодами.

Читайте також