Що робити, якщо сімейний лікар не піднімає слухавку: алгоритм дій для пацієнта з COVID-19

Після запровадження медичної реформи, на сімейних лікарів звалилось багато обов'язків та нової роботи. Багато хто, мабуть, стикався із ситуацією, коли сімейний лікар не відповідає на телефонний дзвінок. Особливо актуальним це питання стало після початку пандемії коронавірусу. Оскільки сімейні лікарі - це теж люди, то такі випадки передбачені Міністерством охорони здоров'я. 

Начальник управління охорони здоров'я Рівненської області Олег Вівсянник розповів про алгоритм дій пацієнтів:

"Першим кроком для усіх імовірних пацієнтів, або тих, хто вважає себе хворим, або хто був у контакті з хворими на коронавірус – звернутися до сімейного лікаря. Хто ще не має сімейного лікаря, то укласти договір  – це єдиний правильний крок. Від сімейного лікаря можна отримати всі рекомендації та консультації щодо алгоритму дій під час захворювання. Мова йде не лише про коронавірус", - повідомив пан Вівсянник.

Однак бувають випадки, коли допомога сімейного лікаря потрібна у неробочий час або вночі.

"Якщо Вам необхідно звернутися за допомогою у неробочий час або у нічну пору доби, коли сімейний лікар вже не працює, то у нас є служба екстреної медичної допомоги, де є кол-центр і диспетчерська служба. Там також можна отримати консультацію в режимі онлайн. У разі встановлення старшим лікарем або диспетчером, що необхідне надання невідкладної допомоги, то до такого пацієнта відбуває бригада швидкої допомоги", - наголосив пан Вівсянник.

Номер телефону екстреної служби - 103.

"Якщо сімейний лікар не піднімає телефон, то у кожного пацієнта має бути номер телефону до центру первинної медико-санітарної допомоги, де постійно є відповідальна особа. Тоді буде скоординовано дії пацієнта. Адже, сімейний лікар це також жива людина, яка може бути на лікарняному, у відпустці, у відряджені", - додав чиновник.

Тобто, алгоритм: сімейний лікар – у разі відсутності телефонувати до ЦПМСД – у неробочий час чи вихідний день звертатись до служби екстреної допомоги

Читайте також