Що робити, якщо укусив кліщ: ознаки, симптоми та наслідки

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Сезон активності кліщів починається навесні, саме в цей період найбільше людина і тварини піддаються ризику підчепити паразита. Що з себе представляють кліщі, як уберегтися від їх укусу і що робити, якщо це все-таки сталося?

Сезон кліщів триває з весни по осінь. Кліщ нагадує маленького жучка, довжина його тіла всього 4 мм, має 4 пари ніг, а зверху покритий панциром. Оскільки членистоноге дуже дрібне, то людині важко побачити його головку і кровоссальний хоботок без спеціальних пристосувань. Хоча у кліща немає очей, він може відчути свою жертву на відстані 10 метрів, завдяки добре розвиненому нюху. Тіло самця менше, ніж самки. Самка, напившись крові, може досягати до 2 см в розмірі, вона здатна випити крові в 10 разів більше власної ваги.

Багато хто боїться, що кліщ може впасти з дерева і впитися в шкіру голови або в шию, де його миттєво виявити дуже важко. Це міф. Кліщ не піднімається вище 50 см від землі, тому така ймовірність виключається. Найчастіше він чекає теплокровну істоту в траві або на чагарнику, а коли людина чи тварина підходять ближче, то хапається передніми лапами і досить швидко підіймається. Паразит подорожує по тілу жертви, обираючи для себе найбільш ласі ділянки (найчастіше це живіт, шия, вуха, пахви). Знайшовши таке місце, паразит впивається в шкіру, розрізаючи її своїм хоботком, і починає висмоктувати кров. Слід від укусу кліща на тілі людини залишається у вигляді невеликої червоної плями розміром 1 см, якщо у людини не було сильної алергічної реакції.

Як виглядають наслідки укусу кліща у людини?

Стан потерпілого залежить від кількості укусів і статури. Складніше їх переносять літні, діти та люди з важкими і алергічними захворюваннями. Можливі ознаки укусу у людини:

- почервоніння ділянки шкіри;
- свербіж;
- підвищення температури тіла;
- поява головного болю;
- зниження артеріального тиску;
- прискорене биття серця;
- поява висипань на шкірі;
- збільшення лімфовузлів;
- постійне відчуття слабкості.

Наслідки нападу залежать від того, заражений паразит чи ні. Найнебезпечнішим для людини вважається укус кліща енцефалітного. Наслідки такого укусу вкрай важкі (в разі зараження і відмови від лікування):

- параліч тіла;
- проблеми з диханням;
- погіршення активності мозку;
- летальний результат.

Якщо людина постраждала від стерильного кліща, то ускладнення можуть бути не такими небезпечними:

- загноювання ураженої ділянки;
- виникнення алергічної реакції;
- поява набряків (аж до набряку Квінке).

Самостійно визначити, заразний кліщ вп'явся чи ні, неможливо. Зовнішній вигляд і забарвлення кліща не залежить від того заражений він чи ні. Якщо вкусив інфікований кліщ, своєчасне лікування може врятувати життя потерпілому.

Через якийсь час проявляються симптоми укусу кліща у людини?

Перші симптоми проявляються через 2-3 години у вигляді почервоніння шкіри. Через тиждень або пізніше можуть проявитися симптоми, описані вище.

Чим укус кліща відрізняється від укусів інших комах? Як дізнатися, яке саме комаха вкусила і залишила характерні сліди на шкірі? Плямочка буде одна, по сусідству не буде таких же, з кожною годиною почервоніння буде збільшуватися, може спостерігатися алергічна реакція. Чи може кліщ просто вкусити людину, не присмоктавшись головою під шкіру?

Відповідь на всі ці питання: не може. Кліщ кусає тільки з метою насичення, а для цього йому потрібно гарненько зачепитися, ввести знеболююче і занурити свій хоботок разом з головою під шкіру жертви. Самцям для насичення потрібно менше крові, тому вони можуть відпасти вже через годину, а ось самкам потрібно багато крові, тому вони можуть паразитувати до 6 діб і збільшитися в розмірі в багато разів. Кліщі п'ють кров для того, щоб насититися і залишити потомство. Самки не зможуть відкласти ікру в голодному стані - їм обов'язково потрібна кров.

Скільки часу кліщ може смоктати кров?

Від декількох хвилин до декількох годин, а самки, як правило, довше перебувають на тілі жертви. Слід врахувати, що більшу частину часу кліщ знаходиться на шкірі людини або тварини в пошуку місця для присмоктування, тому якщо кліщ ще не присмоктався, його потрібно якомога швидше змахнути (не потрібно тиснути його на собі, як комара - ви можете занести під шкіру інфекцію ).

В середньому доросла особина висмоктує кров 1-2 години, після чого відпадає.

Скільки крові кліщ може випити за один раз?

Голодні особини іксодових кліщів важать від 2 до 15 мг, а наситившись від 200 до 1 200 мг, що у багато разів перевищує їх власну вагу. За один укус кліщ може викачати до 1 000 мг людської крові. Розмір голодного кліща не перевищує 4 мм, а ситий може досягати 3 см, стаючи схожим за розміром на насіння кукурудзи.

Чи вмирає кліщ після укусу?

Деякі всерйоз думають, що кліщ помирає після того, як вкусить людину, але це зовсім не так. Навпаки, кліщ тільки отримує користь від укусу - це його харчування, що сприяє подальшому розвитку і розмноженню. Голодний кліщ не зможе залишити потомства, тому кусати людей і тварин - для нього життєва необхідність.

Чим небезпечний укус кліща для людини?

Кліщ може служити переносником досить великого списку хвороб, тому витягнувши кліща, краще зберегти його для аналізів на визначення інфекцій (енцефаліт, бореліоз, званий хворобою Лайма). Це робиться в лабораторії при інфекційній лікарні. Вчені довели, що шанс заразитися від кліща малоймовірний, оскільки 90% кліщів, згідно з дослідженнями, виявляються не зараженими. Хоча і мінімальний, але шанс зараження існує.

Перша допомога при укусі

Якщо за вами повзе кліщ, негайно струсіть його, а якщо він вже присмоктався, то, як можна швидше, витягніть його і збережіть в баночці зі змоченою ваткою або травинками, щоб доставити його живим в лабораторію для вивчення і діагностування інфекцій. Ранку обробіть антисептиком. Якщо спостерігаються ознаки алергії - сильне почервоніння і розпухання місця укусу, негайно дайте потерпілому протиалергічний засіб.

Як витягнути кліща?

Членистонога тварина до тіла людини присмоктується дуже міцно, оскільки слина паразита впливає як укріплювач. Хоботок глибоко впивається під шкіру, тому видаляти кліща треба дуже акуратно. Поетапні рекомендації з вилучення кліща: Рухами по колу проти годинникової стрілки, ніби викручуючи саморіз, витягнути за допомогою пінцета зі шкіри. Уважно стежте, щоб головка кліща не відірвалася. Якщо витягувати кровососа довелося на природі, і пінцета поруч не виявилося, допоможе звичайна нитка. З її допомогою обв'язується хоботок біля самої поверхні шкіри і легкими ривками витягується назовні. Після видалення потрібно впевнитися в тому, що кліщ цілий, покласти його в герметичну посудину і якомога швидше доставити в санепідстанцію на аналіз. Поверхню біля укусу змастити будь-яким антисептиком. У народі часто радять обробляти уражене місце маслом, гасом, бензином та іншими рідинами, щоб кліщ виліз сам. Така дія помилкова - кліщ буде намагатися зануритися під шкіру ще глибше. Але якщо комаха після цього вилізе, його тільце не зможуть досліджувати в лабораторії.

Що робити, якщо головка кліща залишилася під шкірою?

Голова кліща може залишитися під шкірою в разі необережного, надмірно різкого вилучення. Виглядає вона як невелика скалка, тому деякі з халатністю відносяться до її вилучення, мовляв «кліщ то загинув, кров більше не висмоктує - сама відвалиться» або просто не помічають. Але так поступати не рекомендується. Залишившись під шкірою, хоботок кліща буде провокувати запалення і загноєння ранки. Тому не залишайте головку або хоботок кліща під шкірою, чекаючи коли вони відваляться самі. Візьміть продезинфіковану в спирті гостру голку, підковирніть хоботок і витягніть його. Після укусу на шкірі залишиться маленька ранка, яка швидко загоїться, якщо кліщ не заразний. Обробіть місце укусу перекисом, потім зеленкою або йодом. Якщо місце укусу кліща сильно свербить, використовуйте Фенистил-гель або подібний засіб, що знімає свербіж. Намагайтеся не чесати запалену ділянку, щоб процес загоєння пройшов швидше. Щоб головка кліща не залишилася під шкірою, чіпляйте його якомога ближче до місця присмоктування.

Якою хворобою можна заразитися від укусу кліща?

Після укусу кліща у людини з'являються різні нездужання - від звичайного роздратування до важкого або смертельного захворювання.

Енцефаліт: спочатку хвороба нагадує звичайну застуду. Інкубаційний період може тривати до тижня. Ніякий аналіз не дасть стовідсоткової інформації про інфекції, якщо з моменту нападу не минуло 10 днів. Для точної постановки діагнозу потрібно принести на експертизу живого і неушкодженого паразита.

Бореліоз (хвороба Лайма): ця хвороба може передатися людині, якщо кліщ містив в собі бактерії борелії. Симптоми проявляються не відразу, через деякий час збільшуються лімфовузли, ломить тіло, на шкірі з'являється червоне кільце.

Що ж робити, якщо вас укусив кліщ?

Не треба панікувати, часто підвищена температура тіла і біль в м'язах можуть бути проявом захисної психологічної відповіді організму після переляку і переживань. Розпочата хвороба проходить певні стадії: Безпричинний і нетривалий озноб, підвищення температури тіла до 40 градусів. За клінічними ознаками формування енцефаліту цей період більше схожий на зараження грипом. Через деякий час у хворого можуть проявитися симптоми: нудота і блювота, напади сильного головного болю. На цьому етапі вся симптоматика вказує на розлад шлунково-кишкового тракту. Через кілька днів у хворого раптом проявляться симптоми артриту або артрозу. Болі в голові проходять, на зміну їм приходить ломота всього тіла. Рухи пацієнта утруднені, виникають проблеми з диханням. Шкіра на обличчі й тілі набуває червоного кольору і стає набряклою, в місці укусу з'являються гнійні нариви. Далі симптоматика лише погіршується, тому що інфекція потрапляє в кровоносну систему хворого і починає свою руйнівну роботу. Пам'ятайте, що зволікання може призвести до смерті!

Якщо на тілі було знайдено кліща, його слід негайно витягти. Таку процедуру можна провести самостійно або ж звернутися в лікарню. Медпрацівники можуть його легко витягти і провести ряд аналізів. Тільки в лабораторних умовах можна точно визначити, чи небезпечний цей кліщ. При необхідності лікування потрібно беззастережно слідувати рекомендаціям і приписами лікаря, щоб ефективність лікування була максимальною.

Читайте також