Що робити, якщо Ваша професія зараз не затребувана?

Карантин вніс свої корективи у ринок праці. Спеціалісти, які ще вчора користувались високим попитом серед роботодавців, стикнулись з тим, що наразі вакансій для них немає. Або ж з тим, що за цікаве місце доводиться конкурувати більш ніж 10 іншими кандидатами. Що ж робити, якщо ваша професія чи галузь зараз менш затребувана, ніж до карантину? Експерти grc.ua підготували перелік сфер, де можна працевлаштуватись, не маючи профільного досвіду або професійного стажу взагалі.

Так, згідно з аналізом бази вакансій grc.ua, найбільшим попитом серед роботодавців користуються спеціалісти з досвідом від 1 до 3 років. На них у середині квітня було розраховано 49% пропозицій про роботу. Проте є хороша новина і для новачків. Вони другі за популярністю, і більш ніж у чверті вакансій (28%) роботодавці декларували готовність найняти співробітника без досвіду. Ким же може влаштуватись працювати кандидат-початківець або такий, який наразі змушений змінити свою професію?

  • Продавцем

Ця професія, по-перше, досить відкрита для новачків. А по-друге, дозволяє вибрати ту спеціалізацію, яка вам більше до душі. Так, можна займатись реалізацією техніки, комусь буде більше до вподоби продаж косметики та парфумерії, а хтось віддасть перевагу продовольчому магазину. У таких вакансіях вимог щодо досвіду роботи часто не висувають. Проте роботодавці наголошують, що хотіли б бачити в колективі комунікабельних, грамотних, тактовних, пунктуальних та відповідальних працівників, які можуть працювати в команді та націлені на результат. 

  • Оператором call-центру

Грубо кажучи, вакансії для операторів call-центрів можна розділили на дві категорії: з вихідними дзвінками і без. У першому випадку мова йде більше про продаж продуктів та послуг роботодавця. У другому ж –  співробітник має відповідати на вхідні дзвінки, консультувати клієнтів, допомагати вирішити їх проблему та фіксувати такі звернення. Обидва варіанти мають як свої переваги, так і підводні камені. І вибір цілком залежить від ваших особистих вподобань. 

  • Спеціалістом служби підтримки клієнтів в IT-компанії

Звичайно, що ця посада за своїми функціональними обов’язками дуже перекликається з передньою - оператором call-центру. Ми виділили її окремо з двох причин. По-перше, у таких вакансіях, окрім традиційних комунікабельності, доброзичливості та грамотності, вимагають володіння іноземною мовою як мінімум на рівні upper-intermediate. Окрім англомовних кандидатів, варіанти працевлаштування є для знавців італійської, польської, португальської мов тощо.  По-друге, така робота відкриває ширші кар’єрні горизонти. Адже в багатьох IT-компаніях діють програми професійного розвитку співробітників. Тому, якщо ви хотіли «увійти в IT», то посада спеціаліста служби підтримки – дуже непоганий варіант для цього. 

  • Працівником складу чи сфери логістики

Cпівробітники логістики та складські працівники – серед найменш уразливих професій в умовах карантинних обмежень. Ба більше, із збільшенням попиту на доставку, потреба у таких спеціалістах тільки зросла. Є варіанти працевлаштування і для кандидатів без досвіду: експедитором, вантажником або менеджером складу. Перевагами стануть добре розвинені комунікативні навички, пунктуальність та уважність.  

  • Консультантом з банківських послуг

Ця посада також близька до спеціалістів з продажів та співробітників служби підтримки та передбачає виконання планів продажів у певному сегменті. Але у даному випадку мова йде про спеціалізовані банківські продукти – наприклад, про готівкове кредитування чи про продажі малим корпоративним клієнтам та мікро-бізнесу. Це накладає певний відбиток на перелік вимог, які висувають потенційні роботодавців. Наприклад, вони були б раді співробітникам з аналітичним складом розуму, з вищою чи незакінченою вищою освітою за профільною спеціальністю, активним та ініціативним. А ще такі вакансії дають всі переваги роботи в банку. Наприклад, стабільність, з якою часто асоціюють цю сферу.

Юлія Дрожжина,
Керівниця експертно-аналітичного центру grc.ua

Читайте також