Що таке коронавірус і як він вражає організм?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Кількість зафіксованих випадків коронавірусу в Україні збільшується кожного дня. Ще у грудні минулого року інформації про COVID-19 майже не було. Швидкий темп розповсюдження вірусу країнами Європи викликає ряд запитань. У цьому матеріалі Ви зможете знайти відповіді на найпоширеніші запитання стосовно коронавірусу.

За інформацією «UA:Суспільне Рівне».

Інкубаційний, або прихований період хвороби

Від моменту зараження і до прояву симптомів може пройти до 5 діб. Вірус розповсюджується повітряно-крапельним шляхом: через ніс, рот, очі. Він проникає до клітин у дихальних шляхах, які виробляють білок, і заражає їх. Інфекція прогресує, коли заражені клітини розмножуються і створюють мільйони копій вірусу. Сусідні від заражених клітини також інфікуються і продовжують ланцюжок розповсюдження вірусу. Крапельки, які виходять з легень, відповідно, є носіями вірусу.

Чому мити руки милом? Тому що вірус обернений міхуром жирних молекул ліпідів, які при контакті з милом… розпадаються

Зараження людини вірусом відбувається при тісному контакті із іншим хворим (відстань менше метра). Краплі, які при чханні та кашлянні виходять з легень, потрапляють на слизові оболонки або у дихальні шляхи здорової людини. Також, коли Ви торкаєтесь поверхонь, на яких є вірус, а потім – своїх очей, рота чи носа. За даними ВООЗ, вірус може жити на предметах від кількох годин до кількох днів.

Людина здатна розносити вірус не знаючи, що вона хвора, адже симптоми можуть не проявлятися. Однак, найбільш небезпечні розповсюдники – люди з яскраво-вираженими симптомами.

Відстань – це гарантія Вашої безпеки, адже вірус не може переміщатись на далекі відстані.

Першими «жертвами» вірусу стають горло, дихальні шляхи та легені. Саме вони стають інкубаторами і розповсюджують заражені клітини по всьому організму. На цій стадії симптоми можуть не проявлятись взагалі.

Симптоми

Найпоширеніші симптоми: лихоманка, втома й сухий кашель. Також, можуть турбувати: кволість, біль, нежить, біль у горлі або діарея.

80% людей одужують без спеціального лікування.

Тяжко переносить недугу, – з розвитком дихальної недостатності, – один з шести хворих на COVID-19. В одному з п’яти випадків потрібна госпіталізація.

Основні групи ризику

  • Люди похилого віку;
  • Люди, що мають високий кров'яний тиск;
  • Ті, хто має проблеми з серцем;
  • Ті, хто страждає від захворювання легень;
  • діабетики;
  • ті, хто має астму;
  • онкохворі;
  • курці;
  • люди з ослабленою імунною системою(через імунну недостатність, чи прийом препаратів, що її послаблюють (кортизон).

Діти – поширюють вірус

Діти менше хворіють на Сovid-19, але поширюють вірус, пише AFP.

Існує кілька теорій, чому діти, особливо малі, менш схильні до серйозної симптоматики.

"Діти бачать стільки захворювань у перші роки життя, що їх імунна система налаштована і чудово реагує на нову інфекцію", - прокоментувала AFP керівниця дитячого відділення інфекційної хвороби Stony Brook Children's Hospital in New York state Шерон Нахман.

Вагітні

Вагітні жінки не мають підвищеного ризику захворіти на Сovid-19, повідомляє ВООЗ. І додають, що ці твердження базуються на поточних даних і повинні розглядатися як попередні.

Сухий кашель – ознака Covid-19

Він згодом переходить у кашель з мокротинням й густим слизом. З ним виходять мертві клітини легень, які вбив вірус.

Шлях до тяжкої форми

Надмірна реакція імунної системи на вірус дає хворобі прогресувати.

"Вірус викликає дисбаланс в імунній реакції, і як він це робить – ми не знаємо", – пояснила BBC доктор Наталі МакДермотт із King's College London.

Розвивається запалення у легенях – пневмонія. Крихітні мішечки, замість повітря, наповнюються водою. Тоді з’являється задишка й стає важко дихати. Тому, щоб допомогти дихати, хворому підключають апарат для штучної вентиляції легень, пише ВВС.

У критичній ситуації організм не може боротися. Імунна система починає шкодити усьому організму. Далі – септичний шок, тиск падає, органи дають збій в роботі або відмовляють. Вірус захоплює весь організм. Таких випадків, за даними науковців, близько 6%.

Ліки від вірусу

На сьогодні ліків для лікування чи профілактики коронавірусу COVID-19 не існує. Не довіряйте шахраям, які пропонують їх придбати, і не вживайте сумнівних препаратів. У разі підтвердження наявності коронавірусу лабораторними дослідженнями пацієнту в ізоляції надається симптоматичне лікування.

Ті, хто одужав, можуть мати проблеми з легенями

Люди, які одужують від COVID-19, можуть мати значно знижені функції легень, виявило керівництво лікарні Гонконгу після спостереження за першою хвилею виписаних пацієнтів. Їх було дванадцятеро. Вони виявили зниження від 20% до 30% ємності легень у двох-трьох з них.

Чи тварини переносять вірус?

Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендовано мити руки водою з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

Читайте також