Що таке SPF та чому важливо захищати шкіру від сонця?

До літа залишилось кілька днів і сонячні промені уже заполонили всі вулиці. Саме тому важливо захистити свою шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів. Як це зробити та що потрібно знати про захист - читайте у статті.

Чому потрібно захищати шкіру від сонця?

Вплив ультрафіолету на шкіру проявиться не відразую. Зокрема, серед наслідків зловживання засмаги та ігнорування захисних засобів - передчасне старіння шкіри і розвиток меланоми.

Особливо обережними варто бути людям із світлою шкірою - вони більш схильні до опіків. Однак, смуглим людям не варто нехтувати захистом. 

Також варто бути уважними людям, у яких є багато родимок або невусів, акне, псоріаз або інші захворювання шкіри. Після процедур із застосуванням кислот потрібно обов'язково користуватись засобами із SPF.

Що таке SPF?

SPF (sun protection factor) – це фактор захисту від UVB-випромінювання. Число, що стоїть поруч із цією абревіатурою, вказує на дозу B-променів, яку ви можете отримати без загрози опіку.

Що вищий індекс SPF, то більше ультрафіолету блокує засіб. Наприклад, SPF 15 нейтралізує 93% UVB-променів, а SPF 50 – 98%. Водночас жодна косметика із SPF не здатна убезпечити шкіру від 100% променів.

ВООЗ рекомендує до використання засоби з індексом SPF 15+; Американська академія дерматології радить починати із SPF 30. Та якщо у вас дуже світла шкіра або ви плануєте перебувати на сонці довгий час, краще обрати санскрін із SPF 50.

Майте на увазі, що індекси SPF не сумуються. Тобто якщо ви нанесли сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50.

Як обрати соцезахисний засіб?

Орієнтуйтесь на особливості шкіри: суху задовольнить класичний сонцезахисний крем або молочко; жирній та комбінованій буде комфортніше з гелем, лосьйоном або флюїдом, які не залишатимуть блиску.

На вразливих ділянках шкіри на кшталт вух, носа та контура очей, а також на татуюваннях і шрамах, доцільно використовувати засоби у форматі стіка. На важкодоступних – сонцезахисні спреї.

Не забувайте захищати від ультрафіолету губи - цю зону часто вражає рак шкіри. Інвестувати в окремий санскрін необов’язково – достатньо бальзаму чи помади із сонцезахисними фільтрами.

Джерело - The Village

Читайте також