Що треба посадити на городі та в квітнику у травні: поради дачникам

Травень – час завершення весняного марафону дачних справ і початок «справжньої» роботи на ділянці. Обсяг робіт стрімко збільшується – городники підтягують всі «хвости», які не встигли завершити через квітневі примхи погоди і одночасно виконують травневі справи.

А тут ще поворотні заморозки додають клопоту та свята відволікають від дачних справ. Загалом, відпочивати зовсім ніколи, а от попрацювати доведеться!

Список справ на травень: 

  • посіяти на грядки холодостійкі культури;
  • висадити розсаду у теплиці та відкритий ґрунт, попередньо загартувавши її кілька днів;
  • захистити особливо ніжні культури від поворотних заморозків;
  • прищепити або переприщепити дерева;
  • зайнятися живцюванням рослин;
  • доглядати за садом, у тому числі проводити санітарну обрізку плодових і ягідних великомірів;
  • боротися з комахами-шкідниками;
  • провести профілактику хвороб рослин і підлікувати рани, які утворилися через мороз, сонце або сильний вітер;
  • полити і підживити більшість рослин.

Городні роботи у травні

Перш за все, потрібно закінчити квітневі роботи – підготувати землю в теплицях і на грядках до майбутніх посадок.

Перекопайте і розпушіть ґрунт, видаліть всі торішні залишки рослин, якщо вилізли молоді бур'яни, то видаліть їх. З травня можна виносити розсаду з підвіконь на повітря, щоб рослини пристосовувалися до нових умов. Стежте, щоб сонце не обпекло ніжні листочки, бажано навіть трохи притінити сіянці.

У травні можна сіяти деякі овочі та зелень у відкритий ґрунт:

  1. Пізню моркву і буряк.
  2. Пряні трави: петрушку, шпинат, кріп, крес-салат, кінзу і цибулю (в тому числі на перо).
  3. Картоплю. Перед посадкою обов'язково обробіть і розпушіть ґрунт, оскільки в щільній важкій землі коренева система розвивається погано, через що страждають і бульби.
  4. Середньостиглі сорти капусти. Садіть їх у два ряди з відстанню між культурами – 40-50 см, між рядами – 50-60 см.
  5. Огірки. Розсаду у фазі 3-4 листочків цілком можна пересаджувати під плівку, а ось висадження у відкритий ґрунт доведеться відкласти до стійкого тепла (кінець травня). Насіння на грядки сійте в борозенки глибиною 1-2 см, за схемою 50 х 60 см.
  6. Кабачки. На півдні України їх можна сіяти відразу у відкритий ґрунт, а на півночі бажано спочатку проростити до розсади.
  7. Перці, помідори, баклажани допустимо пересаджувати на грядки тільки після того, як минуть всі поворотні заморозки. Вік готових для пересадки томатів становить 45-50 днів. Схема посадки для низькорослих сортів 50 х 40 (30) см, для середніх 60 х 60 см (50 х 50 см), для високорослих – 70 х 70 см. В жодному випадку не прикривайте землю навколо томатів свіжим гноєм – він провокує грибок і прикореневу гниль.

Якщо у вас на грядках вже живе рання капустка, то необхідно підгодувати її селітрою (300 г/10 м²). Добрива розкидайте вручну навколо рослин, слідкуйте, щоб вони не потрапили на листя, особливо якщо воно вологе.

При бажанні підгодівлю можна поєднати з поливом, попередньо розчинивши добрива у воді. У травні потрібно зайнятися полуницею та суницею. Зараз саме час для проріджування насаджень, видалення вусів і підгодівлі. Як тільки на кущиках з'явиться молода зелень, старе листя потрібно буде прибрати.

Якщо посадки молоді, обережно розрихліть міжряддя, на старих плантаціях землю не чіпайте – листя рослин зімкнеться і буде саме захищати її. Що стосується підживлень, то молоденьким кущикам вони не потрібні – їм вистачає добрив, які були внесені при посадці.

Дво-трирічні культури можна удобрити коров'яком, куряком або розчином сечовини. Активно видаляйте всі бур'яни, які так і прагнуть заглушити молоденькі культури. Приведіть у порядок галявини і газони. Починати стрижку трави можна, коли вона відросла на 5 см. Підготуйте компостні ями, якщо треба, підновіть доріжки, альтанки та огорожі. 

Робота з одно- та багаторічними квітами 

  1. Посадіть кореневищні квіти: іриси, канни, хости, лілейники. При необхідності на старих клумбах поділіть кореневища вже дорослих квітів.
  2. У першій-другій декаді травня приступайте до сівби однорічників – циній, айстр, бальзаміну, матіоли. Після настання стійкого тепла можна висаджувати розсаду петунії і пеларгонії.
  3. У травні готові до посадки і бульби кал, гладіолусів, анемон.
  4. Викопайте та підсушіть цибулини первоцвітів – крокусів, підсніжників і гіацинтів.
  5. Поливайте квіти у міру потреби, після обережного розпушування землі її можна прикрити мульчею.
  6. На початку місяця займіться діленням жоржин.
  7. Всі роботи виконуйте гострим інструментом таким чином, щоб на кожній діленці залишилося до 2 коренебульби з 1-2 бруньками і частиною кореневої шийки.
  8. Перед посадкою діленки потрібно підсушити на сонці. Можна розмножити лілії лусочками, висадити бульбоцибулини і шишкобруньки гладіолусів.

 

Читайте також