Що варто знати жителям Рівненщини про банківські картки, аби не стати жертвами шахраїв?

На даний час фіксується значне збільшення кількості злочинних посягань на фінансові ресурси громадян, які користуються банківськими платіжними картками (банківські картки). Журналісти порталу «Рівне Медіа» зібрали поради та рекомендації від експертів щодо безпечного користування банківськими платіжними картками

Задля протиправного одержання грошових коштів зловмисники використовують ряд методів отримання інформації про БПК та її власника: номер картки, термін дії, ПІН, CVV-код, серію та номер паспорта, ідентифікаційний номер, персональний пароль, номер мобільного телефону та інше (тобто - персональні дані).

Зокрема, останнім часом правопорушники телефонують користувачам БПК та, як правило, назвавшись співробітниками банку або банківської безпеки:

  • повідомляють про спробу незаконного зняття коштів з рахунку клієнта та пропонують для «збереження» коштів терміново повідомити йому або передзвонити «черговому» (за наданим ними ж телефоном) та повідомити останньому свої персональні дані;
  • погрожують заблокувати кошти (наприклад, нібито через загрозу їх злочинного зняття) та вимагають терміново повідомити персональні дані для «перешкоджання/усунення/нейтралізації» загрози втрати коштів;
  • інформують про необхідність переведення коштів на інший рахунок (з якого їх нібито можна бути вже завтра забрати у будь-якому або вашому відділенні банку, розташованому за названою ними адресою) для «унеможливлення розкрадання коштів» та пропонують для цього, знову ж, терміново повідомити персональні дані;
  • пропонують приїхати до банку для звірки даних, але у ході бесіди нібито для зручності клієнта повідомляють про можливість звірки даних за телефоном та пропонують, серед іншого, повідомити персональні дані.

Після отримання вищевказаних відомостей про банківську картку та його користувача зловмисники незаконно списують кошти з карткових рахунків, інформацію про які їм розповіли самі клієнти банківської установи.

Заслуговує на увагу той факт, що зловмисники досконало володіють банківською термінологію, говорять впевнено й безапеляційно добре поставленим голосом, використовують фактор раптовості, а також намагаються вивести власників банківської картки з рівноваги під приводом ніби то «збереження» коштів клієнта. При цьому, під час розмови шахраї усіляко обмежують клієнта банку у часі, щоб не дати йому можливості зорієнтуватися та порадитися з компетентними особами, у тому числі з родичами та знайомими.

Пам’ятайте, що банківські установи ніколи не здійснюють запити та/або телефонні дзвінки своїм клієнтам – держателям платіжних карток з метою перевірки реквізитів виданої платіжної картки або уточнення персональних даних (серія, номер паспорта, ідентифікаційний номер, персональний пароль, номер мобільного телефону тощо).

Тому у жодному випадку не можна розголошувати свої персональні дані стороннім особам (у тому числі родичам, знайомим, дітям, працівникам банку, касирам та особам, які намагаються допомогти вам під час використання платіжної картки).

Необхідно запам’ятати ПІН та зберігати його окремо від платіжної картки та гаманця у недоступному для інших осіб місці.

Не слід передавати платіжну картку іншим особам (у тому числі родичам).

Не можна розголошувати та повідомляти реквізити платіжної картки (номер, ПІН, CVV2\CVC2-код, термін дії), власні персональні дані або будь-яку іншу інформацію, що стосується платіжної картки на вимогу сторонніх осіб (у тому числі й працівників банку). У разі виникнення такої ситуації потрібно одразу телефонувати до банку і повідомити про цей факт (телефон банку, контакт-центру банку чи служби клієнтської підтримки зазначено на зворотному боці платіжної картки).

Не можна передавати реквізити платіжної картки через відкриті канали інформаційного обміну: електронну пошту, смс, соціальні мережі, чати тощо.

Доцільно встановити добовий ліміт на суму та кількість операцій із застосуванням платіжної картки та підключити електронну послугу оповіщення про проведені операцій (наприклад, у вигляді коротких текстових повідомлень на мобільний телефон (смс), засобами електронної пошти або в інший спосіб) з метою запобігання незаконним діям з використанням платіжної картки (та/або її реквізитів) та зняття коштів з Вашого карткового рахунку.

Слід зазначити, що відомостями, що відображені на банківській картці можуть заволодіти працівники (офіціанти, адміністратори, касири тощо) торговельних закладів та закладів громадського харчування (кафе, ресторани), котрим користувачі БПК легковажно передають свої картки та певній час їх не контролюють.

У даному випадку для уникнення витоку відомостей про банківську картку необхідно особисто пройти до терміналу або запропонувати персоналу закладу принести його Вам. За жодних обставин не слід повідомляти стороннім особам ПІН-код своєї картки, а при його наборі на панелі терміналів/банкоматів рекомендується закривати цифри вільною рукою.

З метою запобігання незаконним діям або сумнівним операціям з використанням відомостей про платіжні картки рекомендуємо для оплати товарів (послуг) через мережу Інтернет використовувати виключно окрему платіжну картку (“віртуальну картку”) з граничним лімітом, яка передбачена тільки для цього та не дозволяє здійснювати з її використанням операції в торговельній мережі або зняття готівки.

Рекомендуємо здійснювати оплату товарів (послуг), придбаних через мережу Інтернет, тільки зі свого комп’ютера з метою збереження конфіденційності персональних даних та/або інформації про стан рахунку.

Якщо Вам повернули раніше втрачену банківську картку, продовжувати її використання не доцільно, оскільки її реквізити вже стали відомі третім особам.

Крім цього, будьте уважними – слідкуйте за списаннями коштів з Вашого банківського рахунку.

 

Усі фото - відкриті джерела

Читайте також