Що зацікавило делегацію французів на Рівненщині?

ФРАНЦУЗЬКУ ДЕЛЕГАЦІЮ ЗАЦІКАВИЛИНАВЧАЛЬНІ КУЗНЯ У ГОЩІ ТА МАЙСТЕРНЯ КУХАРІВ У РІВНОМУ

На Рівненщині перебувала делегація із Франції, у складі якої - організатор ковальського заходу «Свято кування» в місті Сен-Мартен Ля Плен пан Ролан Комт.

Гості відвідали Галерею сучасного ковальського мистецтва та Алею кованих скульптур у Рівному. Пан Комт був вражений металевими виробами, які зібрала у Галереї сучасного ковальського мистецтва знаний фанат ковальства, підприємець Ніна Крока. Знаково, що місто Рівне поступово перетворюється на потужний мистецький центр ковальства, а отже зможе запрошувати та приймати європейську ковальську спільноту. Вже уцьому році пан Ролан планує організувати французьку делегацію задля участі у щорічному фестивалі «Металеве Серце України» та подальшої співпраці з українськими ковалями. Гість також прагне. аби французька асоціація маленьких ковалів, яка працює безпосередньо з дітьми, провела майстер-клас із рівненськими щколярами на масштабному ковальському фестивалі.

Наступним став візит до смтГоща, де на базі Гощанського навчального відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості відбувається підготовкакваліфікованих ковалів для усієї України. Гостей зустрічали представники РЦПТО ДСЗ: заступник директора Руслана Бодренко, завідувач Гощанського навчального відділення Микола Корчевний, майстер виробничого навчання ковалів Сергій Торуля та голова Гощанської селищної ради Микола Панчук,директор Гощанської районної філії Рівненського обласного центру зайнятості Петро Зубкевич.

Гостям презентували умови здобуття професійної освіти безробітними, у т.ч. обладнану навчальну кузню,складально-слюсарні майстерні, кабінет теоретичної підготовки ковалів та Музей ковальства з кращими роботами слухачів. Пан Комтвисоко оцінив унікальну роботу випускників відділення– ковану графську карету, яка нині прикрашає парк відпочинку у райцентрі, та отримав у подарунок марковану старовинну пічну цеглину садиби Валевських із надписом «Paris».

Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо подальшої тісної співпраці, а саме – спільної участі у ковальських заходах Франції та України.

Змістовним і конструктивним став діалог французької делегації із заступником директора РЦПТО ДСЗ Русланою Бодренко на базі одного з найбільших навчальних відділень у Рівному, який спеціалізується на підготовці кадрів для галузей побутового обслуговування і торгівлі, сфери туризму, готельного і ресторанного господарства, запрошує здобути нові професії, перекваліфікуватися, а також підвищити професійний рівень. РоландКомт зацікавився навчанням кухарів та кондитерів. Оглянувши гуртожиток готельного типу, навчальні кабінети, майстерні, лабораторії, ресторан, бар, оцінивши умови навчання слухачів, французький колега запропонував продовжити обмін досвідом, збагачуючи українську і французькушколи кухарства спільними проектами. Зокрема, видовищний і пізнавальний майстер-клас французьких кухарів заплановано вже на 2020 рік у рамках дорожньої карти заходів «l'ImprimerieTheatre. RolandComte».

Руслана Бодренко підсумувала:

«Цікавим і насиченим стане прийдешній рік для навчального закладу, адже нові проекти реальні і передбачають серйозну підготовку, цікаві ініціативи та ідеї. Це перспективний напрям для нас - освітян, адже новий, європейський курс на сучасну професійну освіту вимагає прогресивного досвіду і нових комунікацій».

Читайте також