Що зміниться в Україні з 1 червня

Фото - ілюстративне

Які нововведення чекають на українців з настанням літа.

Ковід-паспорти

Згідно з планом уряду, аналоги європейських паспортів вакцинації можуть з'явитися в Україні вже в кінці червня. Завдяки таким сертифікатам українці зможуть подорожувати Євросоюзом.

В Європі ж такі документи повинні з'явитися вже в середині червня. Однак низка країн, наприклад, Іспанія, готові відкритися для туристів, які повністю вакциновані проти коронавірусу.

В Україні паспорт вакцинації можна буде отримати в двох варіантах: в цифровому та паперовому.

Підвищення пенсій

З 1 червня 2021 року право на підвищення пенсії мають працюючі пенсіонери, яким виплати були призначені до квітня 2019 року. Їм перерахують пенсії, виходячи зі страхового стажу, що вони придбали станом на 1 березня 2021, тобто за перший квартал поточного року.

Перерахують пенсії з 1 червня 2021 року тим, хто після призначення пенсій:

- продовжив працювати і отримав додатково страхового стажу не менше 24 місяців.

- отримав менше 24 місяців страхового стажу, проте після призначення пенсії вже минуло не менше двох років.

Тарифи на газ і світло

Ціна на газ за місячним контрактом в червні у різних постачальників варіюється від 7,88 гривні до 12 гривень за кубометр; річних від 7,8 гривні до 13,5 гривні за куб без урахування доставки.

У середньому з урахуванням доставки кінцева ціна з червня складе 9,68-13,58 гривні за куб. А окремим споживачам доведеться платити рекордні 15,19 гривні за куб.

Це майже вдвічі дорожче, ніж українці платили за газ в останні місяці опалювального сезону, коли Кабмін зафіксував тариф на рівні 6,99 гривні (з доставкою було близько 8,7 гривні). Подорожчання почалося ще в травні.

Зміни в продуктах Google

Керівництво найбільшого в світі відеохостингу YouTube оголосило, що з 1 червня реклама на сайті з'явиться у всіх відеороликах.

Це стосується, в тому числі тих роликів, які не підключені до партнерської програми. Автори, які не підключені до монетизації, дохід від реклами отримувати не будуть.

Крім того, YouTube вводить податки на прибуток для блогерів, які живуть за межами США, якщо їхні матеріали переглядають на американській території. Причому йдеться не тільки про рекламні перегляди, але і доходи з YouTube Premium, Super-чату, Super-стікерів і членства на каналах.

Авторам потрібно буде надати податкову інформацію (ІПН, юрособа, комерційна назва) в AdSense. Дані потрібно було відправити до 31 травня 2021 року, інакше з доходу, згенерованого в усіх країнах, може утримуватися податок в 24 відсотки.

Крім того, сервіс Google Фото з 1 червня обмежить простір для зберігання файлів: замість безлімітного сховища для фотографій і відео у високій якості, як було раніше, в розпорядженні користувача буде всього 15 ГБ. За більший обсяг доведеться доплачувати. Таке рішення в Google пояснюють зростаючим попитом на сховище.

У зв'язку з цим, в компанії дали кілька роз'яснень і рекомендацій користувачам, щоб спростити перехід на нові правила Google Фото і допомогти тим, хто хоче продовжувати користуватися сервісом безкоштовно.

З 1 червня будь-які нові фотографії і відео, які ви будете завантажувати в Google Фото, зараховуватимуться в безкоштовні 15 ГБ, що додаються до кожного облікового запису Google. Або ж на додаткове сховище, яке ви придбали з підпискою на Google One.

Нові правила стосуватимуться лише нових фото і відео. Будь-які фотографії і ролики, завантажені в високій якості до 1 червня 2021, не враховуватимуться в лімітах і залишаться безкоштовними.

У користувачів ще є час завантажити свої фото-та відео-архіви на сервіс для безкоштовного зберігання.

Відкрита Болгарія і Грузія

З 1 червня по 1 липня громадянам України дозволять в'їжджати до Болгарії за дотримання однієї з наступних умов:

  •     негативний результат ПЛР-тесту, зроблений за 72 години до перетину кордону, або негативний результат швидкого антигенного тесту, проведеного за 48 годин до в'їзду
  •     довідка про повну вакцинацію, при цьому від останньої дози повинно пройти не менше двох тижнів. У документі повинні бути ім'я (як в закордонному паспорті), дата народження, дата вакцинації, торгове найменування та номер партії вакцини проти COVID-19, назва виробника/власника реєстраційного посвідчення, країна, в якій його видано, і назва органу, який його видав
  •     документ, який доводить, що ви вже перехворіли на COVID-19: позитивний тест, зроблений в період від 15 до 180 днів від зазначеної в документі дати проведення дослідження. У документі повинні бути ім'я (як в закордонному паспорті), відомості про лабораторію, яка провела дослідження, дата тестування, а також прописаний латиницею метод (PCR або RAT) і результат.

Дітям до п'яти років дозволили в'їжджати на територію Болгарії без цих документів.

Крім того, з 1 червня Грузія відкриває сухопутні кордони, які були закриті з березня 2020 року. Потрапити до Грузії можна за наявності однієї з двох перших довідок, зазначених вище.

Перед перетином кордону заповнюється анкета з контактною інформацією та історією пересувань за 14 днів до в'їзду.

При цьому на третій день перебування в Грузії необхідно пройти ПЛР-тестування за свій рахунок. Інформація про результати тесту турист отримує на електронну пошту протягом доби.

Якщо результат позитивний, інформацію передають у Національний центр з контролю захворювань, а інфікованих доставляють в медичні установи.

З цієї причини мандрівникам рекомендовано мати медичну страховку, яка покриває лікування від COVID-19.

Нагадаємо, що з 14 травня для українців на схожих умовах - довідка про вакцинацію або негативний тест на коронавірус або довідка про перенесену хворобу - відкрилася Греція.

З такими ж "ковідніми" документами і підтвердженням мети поїздки (сплаченого готелю, апартаментів тощо) можна в'їхати в Хорватію.

Якщо говорити про відпочинок на морі, то для громадян України без ПЛР тестів відкриті Туреччина (з 15 травня), Албанія і Чорногорія.

Міжнародний рейс УЗ

Укрзалізниця з 1 червня запускає міжнародний рейс, який повинен з'єднати Київ, Будапешт і Відень. Це відбудеться "в зв'язку зі стабілізацією ситуації з коронавірусом".

Очікується, що поїзд курсуватиме за таким графіком: Центральний вокзал Києва (відправлення - 14:07) - Будапешт (прибуття - 8:20) - Відень (прибуття - 11:21 наступного дня).

У зворотний бік (з 2 червня) - відправлення поїзда о 16:42 і прибуття до Києва о 17:22 на наступний день. Квитки на поїзд можна буде купити в міжнародних квиткових касах вокзалів.

Курс долара

Курс долара в Україні на початку літа прогнозується на рівні 27,2-27,3 гривні. Це нижче від нинішнього курсу. Надалі намічається зростання курсу американської валюти.

"Якщо співпраця з МВФ продовжиться, і Україна отримає черговий транш, то до кінця року долар буде в районі 27,5 гривень. Без співпраці - близько 28,5 гривень", - говорить старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

Джерело: Кореспондент

Читайте також