Щодня у Рівному беруть близько 800 ПЛР-тестів: місто на порозі нової COVID-хвилі

Останніми днями у Рівному біля всіх трьох центрів первинної медико-санітарної допомоги – «Центральний» на Драгоманова, «Ювілейний» на Макарова та «Північний» на Фабричній утворюються скупчення людей. Переважно рівняни довго стоять у чергах на забір біоматеріалу для ПЛР-тестування на коронавірус.

Люди нарікають, що доводиться довго стояти у чергах і мерзнути, а у медзаклади погрітись їх не впускають. Начальник міського управління охорони здоров’я Віктор Іськів розповів журналістам «Рівне Медіа», що нині регіон, як і світ вцілому, входить у нову хвилю коронавірусу.

«Починається чергова хвиля, при цьому, вона значно масовіше йде, аніж попередні. Єдиний плюс – люди легше переносять. Маємо не так багато важких хворих сьогодні. Через те, що «Омікрон» набагато заразніший за своїх так скажімо попередників, йдуть масові захворювання, більше людей заражаються. Початок хвилі тільки, а в нас вже проблеми, - каже Віктор Іськів. - Стосовно черги на Драгоманова на ПЛР, то вже вжили заходів спільно із обласним управлінням охорони здоров’я: будемо у Діагностичному центрі відкривати пункт тестування. Там будуть працювати бригади із «Центрального» та з «Північного», щоб люди на вулицях не стояли. Це щоб розвантажити черги. Наразі протоплюють актову залу і там будуть брати забір на ПЛР».

У кожному Центрі ПМСД працює по 2-3 бригади, які беруть біоматеріал для ПЛР-тестування. За день вони встигають взяти 200-250 зразків. Тобто, щоденно у Рівному беруть орієнтовно 750-800 ПЛРів.

Безкоштовно здати тест на визначення наявності коронавірусу можна за направленням лікаря. Якщо ж такого немає, то доведеться заплатити.

Читайте також: Вже завтра Рівненщина може опинитись у «червоній» зоні - Подолін.

Також у Рівному є виїзні бригади, які активно їздять до хворих. Кожен Центр має мінімум по одній такій. Виїзна бригада за день бере орієнтовно 30 ПЛР-зразків.

Як відомо, «Омікрон» хворі переносять у середній і легкій формі. Тож у сімейних лікарів значно збільшується об’єм роботи.

«Відзначу, що кількість медичних працівників обмежена всюди. При чому, основний удар в цій хвилі ляже на первинку. Це той ресурс, який обмежений, вони у нас теж хворіють. Якщо говорити за ЦПМСД «Ювілейний», наприклад, там на сьогоднішній ранок 15 сімейних лікарів захворіло. Ми зараз ведемо роботу, щоб медичних працівників із інших закладів перекидати в «первинку». Загалом ситуація серйозна. Є нарікання, чому не відкривають більше кабінетів. А хто там буде приймати? Людський ресурс обмежений, не посадиш людину з вулиці», - додав керівник міського управління охорони здоров’я.

Читайте також