Щомісяця по 400 тисяч: рівненська гімназія збирає гроші з батьків навіть у карантин

Цьогоріч повноцінного навчання школярі Рівного майже не відчули. Спочатку навчальний процес призупинили через підвищення захворюваності на грип та ГРВІ, згодом школярі не встигли сісти за парти, як розпочалися весняні канікули. Остаточно змінив плани вчителів, батьків та дітей карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Днями в редакцію порталу «Рівне Медіа» звернулися обурені батьки учнів Рівненської гімназії «Гармонія». Вони розповіли, що під час карантину, незважаючи на те, що навчання в школах немає, від керівництва цього навчального закладу надходять смс-повідомлення з вимогою оплатити так звані додаткові послуги. У гімназії прийняли рішення не відмовлятися від внесків батьків, хоча і скоротили оплату під час карантину на 50%.

Батько двох учнів гімназії «Гармонія» Сергій обурюється, що керівництво цього навчального закладу не може чітко пояснити, навіщо з батьків "здирають" гроші, коли навчання немає, та на що саме витрачаються зібрані кошти.

До слова, в середньому від батьків щомісяця надходить понад 400 тисяч гривень. У навчальному закладі навчається більше 900 дітей, за яких в середньому батьки сплачують близько 450-480 гривень.

– У нас в гімназії немає такого офіційного визначення, як «гроші на ремонт». У нас є оплата по двох рахунках: один зазначається як благодійний внесок, а другий – додаткові платні послуги. Вартість благодійного внеску невелика - 45-50 грн. За харчування ми платимо окремо – в місяць це ще виходить близько 800 гривень. Сюди не враховуються ремонти, на які ми здаємо окремо, а також поточні витрати класу. Ми купляємо самі принтери, телевізори, комп’ютери у свій клас. Повідомлення від директора прийшло батькам на початку травня. Виникає питання: а за що ми платимо? Коли мої знайомі чують про цифру у 400 тисяч гривень, то питають: «Може, ти помиляєшся, це, може, в рік, а не в місяць?». Ніхто не вірить, що можуть бути такі великі суми, – говорить батько двох учнів гімназії "Гармонія" Сергій.

Чоловік розповідає, що питання до керівництва «Гармонії» виникли в батьків уже давно. Сергій пригадує, коли записував свого сина до першого класу, директорка навчального закладу розповідала про амбітні плани щодо оновлення гімназії. Однак, на ділі виявилось, що «Гармонія» щорічно піднімає оплату за послуги, але якісних змін у навчальному закладі батьки та учні досі так і не побачили.

– Почалося це все з підвищення оплати – невмотивованої. Обіцяли, що будуть загальні збори, обговорення цих моментів, але нічого цього не було. Умовно з 1 вересня оголосили вартість, попросили нову оплату. Відмінили пільги, якщо двоє і більше дітей навчаються в закладі. Раніше ж на другу дитину була знижка 50%, – говорить Сергій.

Балансоутримувачем гімназії є Рівненська міська рада. «Гармонія» працює в режимі повного робочого дня, а у другій половині доби діти можуть відвідувати різноманітні гуртки. На сайті закладу публікують фінансові звіти – поквартальні і щорічні. Проте батьки при цьому кажуть, що є багато незрозумілих моментів з оплатою. Дивним називають і сам процес передачі коштів.

– Дирекція школи питання про оплату скидає на відповідальність вчителів, класних керівників. Понеділок у школі починається так: «Хто платив, а хто не платив». Моральний тиск щодо цього постійно чиниться на дітей. Гроші сьогодні збирає класний керівник, а раніше кошти збиралися прямо на вахті, при вході у школу. Умовно сиділа якась одна із мам учнів, але вона була також вчителем цієї ж школи, і з усіх, хто заходив, одразу збирала кошти і у зошити записувала, скільки хто здав. Усі здавали готівкою. Мотивували це тим, що батькам немає часу стояти в касах, а там ще комісію візьмуть - мовляв, це велике навантаження на батьків, – обурюється батько двох гімназистів Сергій.

Директорка «Гармонії» Галина Пучко в розмові з журналістами "РівнеМедіа" підтвердила інформацію про те, що з батьків у травні справді стягували кошти за додаткові послуги, втім, наголосила, що у травні цю суму зменшили на 50%, а у квітні зовсім не стягували вирахування.

Керівниця гімназії також додала, що повністю відмовитися від внесків батьків вона не може, адже "потрібно чимось платити зарплату вчителям, а також оплачувати працівникам відпускні". Частину цих потреб покриває місто, а ось іншу половину сплачують батьки.

Галина Пучко

– Ми шукали різні шляхи, як зменшити фінансовий тягар на батьків. Хоча там зовсім незначні суми, але ми шукали цей вихід. Тому ми вийшли на мінімальну плату – це 50%. Згідно калькуляції, сума складається так: 70% - це заробітна плата і нарахування для вчителів, 20% - придбання обладнання, ремонтні роботи і т.д. І 5% - комунальні платежі. Тому протягом року ми купували те, що було необхідно. На ремонтні роботи ми більше кошти з батьків не беремо, – повідомила директорка гімназії «Гармонія» Галина Пучко.

Багато батьків не погоджується з діями керівництва школи, але мовчать, бо бояться зашкодити своїм дітям здобути освіту і створити їм непотрібні проблеми з керівництвом гімназії та вчителями. Тому вирішили змиритися з такими законами цього навчального закладу.

– Ми очікували, що підтримка батьків буде трохи більша. Вона виявилась дуже незначною. Навіть ті батьки, які згідні з нашою позицією, потім казали: «Хлопці, нащо воно вам треба, ви все рівно нічого не доб’єтесь. Все рівно бажаючих навчатися там багато». Більшість батьків мовчать, нічого не кажуть, хоча їх такий стан речей теж не влаштовує. А позаочі вони висловлюють своє обурення діями керівництва гімназії, – розповів незадоволений станом справ у гімназії, батько двох учнів Сергій.

У навчальному закладі переконують, що кожен з батьків школярів ознайомлювався з умовами навчання в закладі та підписував угоду про виконання правил. Директорка гімназії додала, що канікулярний і карантинний час теж входить в оплату. І батьки про це повинні знати. Але, очевидно, їх про це попередити забули...

– Калькуляція складається на 12 місяців, але літом ми з батьками не спілкуємось, тому ця сума розділяється на 9 місяців. Це прописано в угоді. Все це юридично правильно зроблено, проконтрольовано, – зазначила Галина Пучко.

Ми поцікавились у юристів, чи справді є законними такі дії з боку керівництва гімназії. Виявилось, там вбачають і корупційну складову.

- В усій цій ситуації я як юрист вбачаю кілька порушень. По-перше, благодійні внески - це корупційна складова. По-друге, збирати кошти з батьків готівкою під запис у зошит - це порушення: усі кошти мають сплачуватися на офіційний рахунок закладу. Крім цього, якщо навчальний заклад офіційно надає додаткові платні послуги, то має бути чітко визначено їх перелік і прописана відповідно до них освітня програма, за що саме в батьків беруть додаткові кошти, тобто хто, коли і які послуги/заходи проводить для дітей у школі. Має бути чітка калькуляція, звідки беруться ті чи інші цифри, аби батьки чітко розуміли і бачили, за що платять. У цій ситуації, схоже, батьки не розуміють, як розмежувати платні і безоплатні послуги. Тим паче, якщо через карантин для учнів гімназії жодні додаткові послуги не проводилися, то і незаконно вимагати в батьків їх оплатити, навіть якщо мова йде про пів суми. А те, що школа не має чим виплатити зарплату вчителям - це не повинно лягати на плечі батьків. Тут вже питання до міської влади і недостачі у фінансуванні закладу, - зазначила рівненська юристка, адвокатка Юлія Щербяк.

У свою чергу заступниця міського голови Рівного з питань освіти Галина Кульчинська називає «Гармонію» одним із найбільш доглянутих навчальних закладів у місті. Проте багато батьків, чиї діти там навчаються, з цим не погоджуються. Кажуть, що у гімназії навчається занадто багато дітей, яким не вистачає потрібного вільного простору, у закладі - маленькі спортзал та роздягальні. Додають, що за чималу суму, стягнену з батьків за додаткові послуги, можна було б вже принаймні якісно оновити гімназію.

– Якщо мова йде про збір коштів на ремонти і придбання техніки, то «Гармонія» має для цього спеціальний рахунок. Туди оці перераховані кошти і йдуть. На сьогоднішній день на рахунку «Гармонії» - 1 мільйон 900 тисяч гривень. Із них 1,2 млн по спецфонду вони можуть використати на ремонт і на придбання лаків, фарб і іншого. Але я не думаю, що там є потреба щось ремонтувати. Я б на місці директора закладу кошти на ремонт відмінусувала обов’язково. Тим більше, є така позиція міської влади, – зазначила Галина Кульчинська.

До слова, заступниця міського голови Рівного попередила директорів навчальних закладів, що відзавтра розпочнуться перевірки усіх шкіл та садочків, де вивчатимуться питання необхідності проведення поточних ремонтів у школах та наявність на це коштів. Галина Кульчинська зауважила, що нагальної потреби у проведенні ремонтів наразі немає, адже навчальні заклади майже пів року пустували.

Нагадаємо, що тиждень тому керівництво Рівного видало офіційну заборону директорам шкіл і завідуючим дитсадків "здирати" з батьків гроші на ремонт закладів, адже, за словами заступниці мера Галини Кульчинської, міська влада розуміє, "що фінансові можливості батьків сьогодні сильно змінилися". Втім, схоже, влада міста переймається лише коштами на ремонт, а ось іншим "здирництвом" - ні. Виходить, деяким директорам шкіл, як-от очільниці гімназії "Гармонія", можна продовжувати "доїти" батьків, незважаючи на карантин, просто подавши ці побори під іншим соусом - додатковими платними послугами, а ось якими саме - ніхто не знає і не каже. Про це не знають і самі батьки, з яких вимагають оплати. І найабсурдніше, що все це відбувається тоді, коли сам навчальний заклад нині закритий на карантин, і діти в ньому не навчаються вже три місяці. Так само абсурдним виглядає і те, що саме батьки повинні забезпечити вчителів зарплатою. Хоча, оскільки заклад - комунальний, то це - обов'язок влади Рівного, і зовсім не батьків. Дивно, що у міській раді Рівного і в міському управлінні освіти на цей факт необгрунтованого здирництва якось не зважають. Чи, може, не хочуть навмисно цього помічати, бо насправді добре знають про все, але закривають очі з певних причин? Питання, на жаль, на сьогодні риторичне... Втім, портал "Рівне Медіа" спробує все ж знайти на нього відповідь і досліджуватиме це питання далі.

Портал "Рівне Медіа" звертається до усіх батьків рівненських школярів: якщо ви також стали жертвою здирництва коштів у навчальному закладі, де здобувають освіту ваші діти, то звертайтеся до нас в редакцію за номером 098 88 585 79 або пишіть у приват нашому керівникові Ігорю Гляйху у Фейсбуці - і ми допоможемо вам розібратися у цій ситуації і відновити справедливість. Анонімність - гарантуємо!

Читайте також