Шість українських виробників молочних продуктів оштрафували за несправжнє масло і сир

Антимонопольний комітет оштрафував шістьох виробників молочної продукції загалом на понад 111,5 млн грн. Під час перевірки експерти виявили, що підприємства виготовляли суміші з невідомим складом або рослинними жирами, а називали це «маслом» чи «твердим сиром».

Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

Там зазначили, що такі «немасло» та «несир», окрім магазинів і ринків, могли потрапляти у школи, дитсадки, інтернати, лікарні, пансіонати та університети. Водночас ця продукція могла навіть загрожувати здоров’ю людей, кажуть в АМКУ.

«На жаль, для деяких виробників пріоритетом у діяльності є можливість здобути переваги перед іншими конкурентами та бажання збільшити свій дохід. Через це вони заплющують очі на порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, проявляють неповагу до споживача», — ідеться в повідомленні.

Відтак штрафи наклали на:

  • ДП «Старокостянтинівський молочний завод» (Хмельницька обл.) — майже 85 млн грн;
  • ТОВ «Деражнянський молочний завод» (Хмельницька обл.) — 9,5 млн грн;
  • ТОВ «Вівальді Д» (Дніпропетровська обл.) — 7 млн грн;
  • ТОВ «Інтер-мол» (Дніпропетровська обл.) — 4 млн грн;
  • ТОВ «ОМПК «Славія» (Сумська обл.) — 3,5 млн грн;
  • ТОВ «Іва-арт» (Івано-Франківська обл.) — 2,8 млн грн.

В АМКУ також зазначили, що деякі з цих виробників вдаються до виготовлення неякісної продукції не вперше.

За законом, вершкове масло та твердий сир є традиційними молочними продуктами, до складу яких не можуть входити жири та білки немолочного походження. При наявності будь-яких інших жирів, крім молочних, така продукція вже не може називатися ані «сиром», ані «маслом». Відтак, називаючи свою продукцію так, виробники обманювали споживача.

Читайте також