Шкільна освіта на Рівненщині: як закінчився навчальний рік та з чого розпочнеться новий?

«Завершення цього навчального року стало своєрідним випробуванням для кожного з нас: для вчителів, директорів шкіл, управлінців. Проте, попри складні виклики, ми спільними зусиллями впоралися», - зазначив начальник управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Олександр Набочук.

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України 2019 – 2020 навчальний рік завершується відповідно до затвердженої закладом структури, тобто 29 травня – останній навчальний день у школах Рівненщини, а оформлення документів про початкову та базову середню освіту, свідоцтв досягнень, табелів навчальних досягнень учнів має бути завершенене пізніше 15 червня.

Важливим залишається питання прийому документів до 1 класу в умовах карантину. Враховуючи особливий період життєдіяльності суспільства в умовах карантину заклади освіти можуть приймати документи  електронною поштою у сканованій формі без електронного підпису з обов’язковою їх реєстрацією. Термін прийому документів не повинен бути меншим одного місяця.

Цього року чи не вперше за роки незалежності України не проводитимуться урочистості з нагоди останнього дзвоника та вручення документів про повну загальну середню освіту.

Дещо іншим буде і початок 2020-2021 навчального року, адже розпочинатиметься він із діагностичних зрізів рівня освоєння учнями 2-11 класів навчального матеріалу, здобутого під час освітнього процесу з використанням дистанційних технологій.

Оскільки карантин продовжено до 22 червня, заклади дошкільної освіти області поки що залишаються закритими для дітей.За сприятливої епідеміологічної ситуації в області та відповідного рішення Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій планується поступове відновлення їх роботи з обов’язковим дотриманням безпечних умов перебування дітей та працівників у закладах.

Увагу учасників наради було закцентовано на дотриманні вимог чинного законодавства при використанні коштів цільових субвенцій на придбання шкільних автобусів, облаштування харчоблоків, оснащення Нової української школи, забезпечення закладів загальної середньої освіти області навчальними кабінетами та STEM-лабораторіями.

Окрім того, було обговорено особливості проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання в умовах карантину, основної та додаткової сесій ЗНО.

Наголошено на тому, що проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з метою визначення її особливих освітніх потреб, надання очних корекційно-розвиткових послуг інклюзивно-ресурсними центрами у період карантину не здійснюється. Після припинення карантину такі заходи організовуватимуться у найкоротші терміни, аби забезпечити вчасне зарахування дітей з особливими освітніми потребами у заклади освіти.

Трудові відносити у закладах загальної середньої освіти набувають певних особливостей у зв’язку із прийняттям Закону України «Про повну загальну середню освіту», тож заклади освіти та їх засновники повинні їх організовувати виключно у правовому полі.

«Зичу усім гарного здоров’я, натхнення у підготовці закладів освіти області до нового навчального року та до роботи в осінньо-зимовий період. І пам’ятаймо, наші діти заслуговують  на найкращий освітній простір, безпечні умови навчання, естетичне та мотивуюче середовище у школі», - побажав наостанок Олександр Набочук.

 

Пресслужба управління освіти і науки Рівненської ОДА

Читайте також