Штраф у тисячу гривень: мешканців Рівненщини закликають утриматися від спалення сухої рослинності

фото ілюстративне

Станом на 18 жовтня на території області з початку року виникло понад 100 пожеж в природних екосистемах. У теплі дні ризик виникнення пожежі різко зростає, тому мешканцям Рівненщини радять утриматися від паління листя, адже за це можуть ще й оштрафувати. 

"На території Рівненської області протягом 4-5 днів спостерігається клас найвищої пожежної небезпеки. Це спонукає до того, що в погожі гарні дні "господарі" спалюють листя, а це впливає на здоров'я. Коли спалюється листя, воно виділяє шкідливі домішки в повітря і це може викликати ряд хвороб дихальних шляхів, в тому числі й рак," - зазначає начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології Богдан Масовець.

Також господарі залишають листя тліти, внаслідок чого може виникнути пожежа. Спалення листя біля доріг часто спричиняє ДТП, адже водіям заважє дим, що перекриває проїжджу частину. Проте не листям єдиним. Часто причинами пожеж стають кинуті недопалки в лісах, або ж свідомі підпали, загорання чагарників та торф'яників.

"За такі адмінстративі порушення - спалення сухої рослинності без дозволу, передбачений штраф у розмірі 10-20 неоподаткованих мінімумів, це від 170 до 340 грн. Якщо це посадова особа, то штраф більший - 50-70 неоподаткованих мінімумів," - повідомив начальник відділу - старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Держекоінспекції у Рівненської області Олег Семенюк.

На території Рівненської області наразі є 86 спостережних веж, на 51 ведеться відеоспостереження, що дозволяє лісівникам виявляти пожежі.

До слова, протягом 2018 року Держекоінспекція у Рівненській області за спалення рослинності притягнула до відповідальності 37 громадян, на яких було накладено штрафи.

 

Читайте також