Штрафи за айкоси, розмитнення авто та ріст пенсій: що зміниться з 1 липня

У липні українців чекає ряд змін. Зокрема, повертається плата за розмитнення транспорту. Також, з 1 липня айкоси та електронні сигарети прирівнюються до тютюнових виробів - за їх куріння у громадських місцях штрафуватимуть. Також буде запроваджено новий порядок отримання водійських прав. Крім того, зросте прожитковий мінімум та розмір пенсії.

Повідомляє ВВС.

Зростання прожиткового мінімуму та пенсій

І під час війни в Україні діє закон про бюджет, який передбачає зростання прожиткового мінімуму. З 1 липня він становитиме 2 508 грн на місяць. Це на 115 грн більше, ніж у першій половині року.

Цей показник впливає на зарплати, пенсії, різні соціальні виплати. Тому зростуть і вони.

Завдяки тому, що прожитковий мінімум для непрацездатних людей зросте на 93 грн, мінімальна пенсія за віком становитиме 2 027 грн. Верхня межа пенсійних виплат теж зросте і становитиме 20 270 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних людей зросте на 119 грн - до 2 600 грн на місяць. А це означатиме індексацію зарплат та збільшення виплат з безробіття. Втім, останні обмежені умовами воєнного часу: якщо в мирний час максимальний розмір цієї допомоги був би 10 400 грн (чотири прожиткові мінімуми), то під час війни ця сума не може перевищувати 9 750 грн (150% від мінімальної зарплатні).

Повертається мито на ввезення авто

З 1 липня розмитненя автомобілів знову стане платним.

Ті, хто ввозять з-за кордону авто, повинні будуть заплатити ПДВ та акциз.

За куріння айкосів у громадських місцях - штраф

Ще у грудні минулого року електронні пристрої для паління прирівняли до звичайних сигарет.

Згідно із цим законом, від 1 червня 2022 року електронні сигарети та айкоси вже не можна продавати неповнолітнім, а від 11 липня починає діяти заборона на куріння електронних сигарет і "айкосів" у громадських місцях.

Курити електронні сигарети та засоби для нагрівання у офісах, магазинах, кафе, ресторанах тощо буде заборонено, так само як і звичайні сигарети.

За порушення передбачені такі штрафи:

  • за продаж електронних сигарет і тютюновмісних виробів для електронного нагрівання неповнолітнім - 1020 грн, за повторне порушення - 10 200 грн;
  • за куріння електронних сигарет у громадських місцях - 1000 грн, за повторне порушення -10 000 грн;
  • за куріння в кафе, барах і ресторанах - 3 000 грн, якщо повторно, штраф - 15 000 грн.

Порядок отримання водійських прав

Наприкінці липня - з 24 числа і до трьох місяців після завершення воєнного стану - зміняться правила отримання водійських прав.

Спочатку потрібно буде пройти теоретичне навчання в автошколі, отримати свідоцтво та скласти в будь-якому сервісному центрі МВС теоретичний іспит. При цьому теорію можна вивчати дистанційно (через Zoom, Skype, Google Meet тощо).

Після цього знову треба буде пройти практичне навчання в автошколі, після якого майбутній водій складатиме практичний іспит та отримуватиме посвідчення водія.

При цьому, як пояснили в МВС, люди, які тимчасово виїхали в інші міста, можуть скласти практичний іспит в будь-якому сервісному центрі МВС. Тобто, якщо, наприклад, людина склала теоретичний іспит в Маріуполі, то практичний вона може скласти та отримати посвідчення водія у Львові. Раніше ця процедура відбувалась виключно за місцем реєстрації.

Також у водіїв за два місяці після отримання посвідчення буде можливість придбати платні номерні знаки для всіх типів транспортних засобів.

Читайте також