Сім продуктів, які руйнують наші зуби

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Багато звичайних продуктів можуть бути шкідливі не менше, а часом і більше, ніж цукерки. Сім звичних продуктів, які руйнують зуби.

Попкорн

Стоматологи кажуть, що оболонка зерен кукурудзи, застрягає між зубами, може привести до серйозного ураження ясен. Крім того, її гострі краї можуть травмувати ясна і м'які тканини ротової порожнини і викликати запалення. Якщо немає бажання повністю відмовитися від попкорну, варто вибирати максимально натуральні, без карамелі, барвників і підсолоджувачів. І відразу після їжі полоскати рот і чистити проміжки між зубами зубною ниткою.

Сухофрукти

Корисний продукт для всього нашого тіла, але не для зубів. В першу чергу, через високу концентрацію фруктового цукру, яка руйнує зубну емаль. Крім того, липкий чорнослив, курага або фініки потрапляють у мікротріщини емалі, заповнюють їх - і розширюють пошкодження. Їжте сухофрукти, вони корисні, але не забувайте чистити зуби після їжі.

Солодкі кавові напої

Латте, капучино та інші кавові напої з додаванням сиропів, солодких вершків або цукру - найгірший вибір, який не схвалюють ні кардіологи, ні дієтологи, ні стоматологи. Слина - наш природний захисник від шкідливого зубного нальоту - перестає вироблятися протягом години після вживання цих напоїв - і цілих 60 хвилин зуби абсолютно беззахисні перед будь-якою зовнішньою загрозою.

Насіння

Звичка клацати насіння призводить до відколів емалі (особливо на передніх зубах), а також пошкоджень ясен (через мікротравми від гострого лушпиння). Крім того, тверді насіння створюють додаткове навантаження і можуть викликати деформацію зубів.

Гарячі напої з лимоном

Чай з лимоном або просто гаряча вода з лимонним соком - відмінні напої, які особливо актуальні в холодну пору року. Але не для зубів: підвищена кислотність руйнує емаль і навіть може призвести до її розчинення. Щоб цього уникнути, не зловживайте продуктами і напоями з підвищеною кислотністю і прополіскуйте рот, щоб змити з зубів надлишки кислоти.

Енергетичні напої 

Якщо дбаєте про здоров'я, краще зовсім забути про енергетиках: вони погано впливають на роботу серця, небезпечні для шлункового-кишкового тракту і можуть серйозно порушити обмін речовин. Також вони шкідливі для зубів: висока концентрація кислоти і цукру здатні за дуже короткий час зруйнувати зуби.

Консервовані фрукти

У них майже немає корисних вітамінів і мікроелементів, але зате дуже багато цукру, який не тільки погано впливає на наші судини, метаболізм і фігуру, але і псує зуби. Їжте краще свіжі фрукти.

Джерело: Медіа-Полісся

Читайте також