«Сімейний підряд» із ознаками корупції: які порушення знайшла комісія у парку Шевченка в Рівному?

Нещодавно у Рівному була створена тимчасова контрольна комісія для вивчення питань щодо роботи комунального підприємства «Міське об’єднання парків культури та відпочинку» Рівненської міської ради. Відтак, на засідання комісії запросили й директора цього комунального підприємства Андрія Черепанова. Нагадаємо, нещодавно щодо чиновника було проведено службове розслідування, за результатами якого, він отримав догану через неправомірний договір про встановлення МАФу на вході до парку Шевченка. Причіп, у якому продавали кавові напої, все ж демонтували.

Членів комісії цікавило те, чому парк знаходиться у такому занедбаному стані, на що Черепанов відповів, що підприємство не отримує достатньо фінансування:

«Нам дали тільки 60% від наших потреб. По капітальних видатках нам узагалі нічого цього року не давали – ні на ремонт, ні на освітлення, ні на ремонт аварійної арки, яка може в будь-який момент впасти на голову. Дорікати тим, що парк знаходиться у занедбаному стані – як мінімум непорядно. Щодо того, що там не зроблені капітальні ремонти, я думаю, треба питати в депутатів... Я не готовий триматися за посаду, я готовий написати заяву на звільнення хоч і завтра, хоч і зараз

Нагадаємо, на порталі "Рівне Медіа" влітку вийшов матеріал "Не хочуть чи не можуть: центральний парк у Рівному занепадає (ФОТО)", що викликав хвилю обурення виглядом місця відпочинку. У статті ми порівняли міські парки культури і відпочинку сусідніх і тотожних до Рівного обласних центрів, зокрема, Луцька, Івано-Франківська та Тернополя. Виявилося, що Рівне "пасе задніх" у догляді за парком.

Читайте також: "Куди йдуть гроші: на території парку Шевченка у Рівному незаконно працюють платна парковка і шиномонтаж (ФОТО)"

Депутати, які є членами тимчасової комісії, зазначають, що керівники інших комунальних підприємств приходять на засідання сесій міськрад та просять додаткового фінансування, якщо в цьому є необхідність.

Потребу в реконструкції парку відчувають не лише окремі чиновники, а й самі рівняни. Відтак, у жовтні на сайті Рівненської міської ради з'явилася відповідна петиція. Авторка звернення зазначає, що парк потребує ремонту атракціонів, тротуарів, додаткового освітлення, чистки та запуску фонтанів.

"Ми вважаємо підняття цього питання одним із найактуальнішим для громадськості Рівного, адже парк Шевченка — це культурний центр Рівного, де кожного дня відпочивають тисячі мешканців міста від наймолодших діточок до літніх людей, і він має бути пристосований для комфортного проведення дозвілля усіх без винятку рівнян та гостей міста. Ми просимо звернути увагу на цю нагальну потребу нашого міста та виділити достатні коштів для реконструкції усього парку, максимально посприяти у вирішенні та організації цього питання. Зі свого боку ми, можемо прийняти активну участь на волонтерських засадах в прибиранні парку, фарбуванні та інше. Обіцяємо надати посильну допомогу. Давайте разом зробимо наше Рівне кращим", - йдеться у петиції рівнянки Оксани Галицької.

Голова комісії Святослав Стельмащук розповів, що разом із Андрієм Черепановим у комунальному підприємстві працюють і родичі чиновника:

«За результатами розслідування ми встановили, що його мати є засновником фірми, яка займається торгівлею рослин і дерев і вона орендує в парку приміщення. За наявною інформацією, парк купує їх (рослини – ред.) у своєї ж фірми. Черепанов був директором цієї фірми до призначення. Також стало відомо, що його двоюрідний брат – також Мушкеєв, орендує кафе «Шахівка» та є юристом парку. Тобто ми маємо «сімейний підряд»: мати, брат і ще й художник парку – також його двоюрідний брат. Про який розвиток парку ми можемо говорити? Рівняни усі бачать, у якому стані знаходиться парк і розказувати, що депутати не дають кошти – це некоректно. Потрібно приходити на сесії, представляти свої програми і таким чином кошти будуть виділені.»

Згідно декларації Андрія Черепанова за 2018 рік, його матір’ю є Людмила Мушкеєва. Вона ж є власницею фірми «МІЧ», яка займається оптовою торгівлею квітами та рослинами. Фірма розташовується за адресою Соборна, 3Д, що в парку Шевченка. Ймовірно, в цьому можуть вбачати конфлікт інтересів та недотримання ЗУ «Про запобігання корупції» директором.

До слова, за 5 років на посаді директора комунального підприємства Андрій Черепанов подав лише одну декларацію. На сайті Єдиного державного реєстру декларацій вона була опублікована 9 серпня 2019 року.

За результатами засідання комісії було прийнято рішення про звернення до Державної аудиторської служби, Антимонопольного комітету та управління захисту економіки.

Після отримання висновків від усіх контролюючих служб депутатська комісія збереться знову.

Читайте також: «Ця людина породжує конфлікт на кожному кроці», - Хомко про Черепанова

Читайте також