Симптоми та наслідки: як коронавірус "Дельта" відрізнити від грипу без тесту

Ілюстративне фото

В Україні осінню традиційно зростає поширення вірусних захворювань, таких як грип та ГРВІ. Однак, конкуренцію звичним "осіннім" вірусам вже другий рік складає COVID-19. Окрім небезпечного коронавірусу медики почали говорити про новий штам - Delta

Отож, чи можна відрізнити коронавірус від звичайного грипу та які наслідки має це захворювання - розповів завідувач відділу епіднагляду та профілактики епідеміологічних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Віктор Мороз. Окрему увагу він приділив штаму "Дельта".

"Вірус "Дельта" схожий за симптоматикою і на грип, і на звичайний коронавірус. Дуже важко відрізнити "Дельту" без лаборатоних аналізів. Єдине, що для цього вірусу більш характерні шлунково-кишкові розлади. Це може бути показовий симптом. І відразу кашель. По цьому можна запідозрити вірус. Але, все рівно, точно визначити діагноз - лише за результатами аналізів", - коментує пан Мороз.

Щодо різниці між грипом та коронавірусом, то на сайті Центру громадського здоров'я України повідомляють, що грип має менший інкубаційний період. Відповідно хвороба розвиваєстья у організмі швидше і симптоми проявляються вже на третій день. Тоді як коронавірус "показує себе" на 5-6 день після зараження. Внаслідок цього, людина не знає, що хвора, довший час і може заразити більше людей. 

Наслідки коронавірусу можуть залежати від віку, супутніх захворювань чи загального імунітету. Зокрема, за період пандемії у Рівненській області зафіксовано 1 245 летальних випадків COVID-19. Водночас, подолали хворобу 79 775 жителів області. За інформацією ЦГЗ України, для сезонного грипу летальність зазвичай нижча 0,1%.

Чи відрізняються наслідки для пацієнтів, які перехворіли штамом "Дельта" від тих, хто хворів на коронавірус.

"Наслідки такі, які і від коронавірусної хвороби. Може бути важкий перебіг і навіть летальний випадок. Однак, "Дельта" більш заразний. Він небезпечний, як і всі інші штами. Тобто, наслідки ті ж, однак він може швидше розвиватися в організмі", - зауважив Віктор Мороз.

Як захистити себе:

  • мийте руки 20–40 теплою водою з милом чи обробляйте їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%;
  • уникайте близького контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція — 1,5 м);
  • не торкайтеся обличчя, зокрема очей, носа і рота;
  • термічно обробляйте продукти (особливо м’ясо, його субпродукти і яйця);
  • у разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

Читайте також