Систему профтехосвіти на Рівненщині - трансформують

Систему професійної освіти трансформують.

Про зміни, на які чекає галузь, йшлося під час зустрічі заступника Міністра освіти і науки України Єгора Стадного з керівництвом Рівненської ОДА та представниками закладів фахової передвищої освіти.

Так, на сьогодні гостро стоїть питання передачі з державної у комунальну власність вищих навчальних закладів державної форми власності, що мають статус окремих юридичних осіб, та фінансуються з обласного бюджету. На Рівненщині таких є три - державний вищий навчальний заклад «Рівненський коледж економіки та бізнесу», Мирогощанський аграрний коледж, Млинівський державний технолого-економічний коледж. 

Заступник Міністра доручив закладам спільно з управлінням освіти і науки Рівненської ОДА готувати пакет документів для підготовки відповідного рішення Кабміну України.

Також Єгор Стадний повідомив, що МОН зараз напрацьовує проєкт закон, який буде встановлювати засади функціонування  закладів професійної (професійно-технічної) освіти та закладів  фахової передвищої освіти, які будуть об’єднані в одну систему професійної освіти.

«Буде забезпечена паритетність у кожному питанні – пільг, гуртожитків, результатів оцінювання, термінів ЗНО, стипендій, вступної кампанії тощо. Разом з тим, ми це робимо, щоб була конкуренція серед закладів, в якій виграє сильніший», - наголосив Єгор Стадний.

Урядовець наголошує, що головною проблемою частини коледжів є те, що довгий час деякі заклади працювали не на випуск фахівця на ринок праці, а на те, щоб цей випускник ішов навчатися на бакалавра. «Головна мета – якість освіти та зв'язок з ринком праці. Тому тим закладам, які сконцентровані на цьому – немає про що переживати», - резюмував заступник Міністра.

У межах заходу представники закладів фахової передвищої освіти змогли поставити заступнику Міністра запитання, які найбільше їх турбували.

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також