"Сказу у Рівненській області не спостерігається вже 6 років" - Олена Гандзюк

Ілюстративне фото

Сьогодні, 21 липня, під час брифінгу у Рівненській ОДА начальниця управління медичної допомоги департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Олена Гандзюк розповіла при ситуацію зі сказом у області.

"Сказу в області не спостерігається вже 6 років. Немає випадків сказу", - наголосила чиновниця. Йдеться про випадки сказу у людей.

Як пояснила пані Гандзюк, сказ - це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, викликане нейротропним вірусом сказу. Тобто, вірус дуже швидко вражає нервову систему, викликає ознаки енцефаліту, при зволіканні та при відсутності лікування - неминуча смерть. Заразитися сказом можна через укуси скажених тварин, через подряпини та через попадання слини з хворої тварини на слизові оболонки людини. Цей шлях передачі є актуальний, адже у скажених тварин є сильне виділення слини та збуджена поведінка. 

Олена Гандзюк зауважила, що після укусу скаженої тварини необхідно відразу звернутись до лікаря.

"На сьогодні статистика по тваринах - зареєстровано 15 скажених тварин. З них: 10 котів, 2 собаки та кілька диких тварин. Також в області наявна антирабічна вакцина - 2644 дози і антирабічний імуноглобулін у кількості 2359 доз", - повідомила чиновниця.

Читайте такожНа Рівненщині собака зі сказом подряпав дівчинку

Читайте також