Скупий платить двічі: у рівнянина конфіскували євробляху, бо знайшли порушення при ввезенні

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Рівненський апеляційний суд залишив без змін постанову місцевого суду від 11 січня 2021 року, якою громадянина визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю), та застосував адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товару — 164 265, 28 гривень, із конфіскацією автомобіля «Mazda CX-7». Про це інформує пресслужба Рівненського апеляційного суду.

У лютому 2020 року рівнянин ввіз через зону діяльності Волинської митниці Держмитслужби з Республіки Литва на територію України легковий автомобіль «Mazda CX-7», 2009 року випуску. 17 лютого він подав у Поліську митницю Держмитслужби  електронну митну декларацію, у якій вказав вартість ввезеного транспортного засобу — 2 400 євро.

Оскільки зазначена сума транспортного засобу вочевидь суперечила його ймовірній вартості, Департамент запобігання та протидії контрабанді та порушення митних правил Державної митної служби України звернувся до митних органів Республіки Литва про надання адміністративної допомоги у проведенні перевірки за фактом незакінченої процедури експорту транспортних засобів, у тому числі й спірного автомобіля «Mazda CX-7». Відповідно до надісланого рахунку-фактури, вартість транспортного засобу становить 6 200 євро, що еквівалентно більш як 164 000 гривень, та значно перевищує заявлену до митного оформлення вартість товару.

Місцевий суд визнав рівнянина винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення та застосував до порушника адміністративне стягнення у виді штрафу з конфіскацією предмета порушення митних правил, яке захисник громадянина оскаржив в апеляційному порядку.  В апеляційній скарзі просив постанову місцевого суду скасувати, а провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю в діях його підзахисного події та складу адміністративного правопорушення. 

Суд апеляційної інстанції, заслухавши пояснення захисника та його підзахисного, які просили апеляційну скаргу задовольнити, представника митниці, рішення місцевого суду залишив без змін.

Постановляючи таке рішення, апеляційний суд взяв до уваги наявні в матеріалах справи докази, які підтверджують, що рівнянин задекларував втричі меншу вартість ввезеного з Республіки Литва на територію України автомобіля та уник сплати необхідних платежів до державного бюджету.

Оскільки рішення Рівненського апеляційного суду є остаточним і оскарженню не підлягає, адмінправопорушник не тільки втратив іномарку, але й змушений сплатити до державної скарбниці штраф в розмірі 100 відсотків вартості  товару — автомобіля «Mazda CX-7». А це понад 164 265 гривень.

Про це інформує пресслужба Рівненського апеляційного суду.

Читайте також