Сьогодні народилося багато письменників та музикантів

http://sjogodni.org.ua

Сьогодні іменини святкують: Георгій, Климентій, Наум, Микола, Сава

9 серпня вшановують пам'ять блаженного Миколи Кочанова - Новгородського чудотворця і юродивого, який кинув качан капусти в іншого юродивого і перейшов по воді без моста.

Також 9 серпня вшановують пам'ять Пантелеймона - цілителя, який числиться в лику великомученика. Народився Пантелеймон приблизно в III столітті на території Никодима, а батьком його був багатий язичник. Батько відправив Пантелеймона вчитися лікарській справі до доктора Євфросинія. Зовсім скоро Пантелеймон стає відомим лікарем і знайомиться з Єрмолаєм - одним з місцевих проповідників, якого вшановують 8 серпня. Саме Єрмолай звертає Пантелеймона в християнську віру. Сам Пантелеймон увірував у Христа в той момент, коли звернувся до нього з молитвою, просячи зцілити дитину, яку вкусила змія, і ніяке лікування не діяло. Після цього Пантелеймон вирішує присвятити своє життя служінню Богу і оточуючим людям. Так, наприклад, він безоплатно лікував всіх хворих. Активно допомагав християнам, які перебували у в'язницях. Одного разу Пантелеймон був заарештований і відправлений на суд до імператора Максиміліана, який став закликати Пантелеймона відректися від віри в Христа. Однак сам Пантелеймон запропонував імператору знайти хвору людину і запросити найкращого лікаря. Коли це було зроблено, то стали намагатися вилікувати хворого, і у звичайного лікаря це зробити не вийшло. Пантелеймон же зцілив нещасного, і багато свідків цього дива звернулися у віру. Сам же Максиміліан дуже розгнівався і наказав стратити Пантелеймона. Його прив'язали до оливи і відрубали голову. Переказ свідчить, що після цього на дереві відразу стали з'являтися плоди.

Пантелеймон відомий як покровитель воїнів і цілитель. Його часто називали Палієм, молилися, просячи лікування від хвороб. Знахарі вважали, що саме зараз варто вирушати на збір цілющих трав, використовували особливі змови і обряди. Крім того, свято називали Кочанніком, оскільки в цей час завиваються капустяні вилки. Діставали з минулого врожаю капусту і готували листкові пиріжки з начинкою. Такими пиріжками пригощали мандрівників, жебраків і дітей.

Прийнято було 9 серпня йти до церкви для освячення колосся, зібраного з полів. Потім це колосся треба було зберігати в будинку.

У цей день прийнято було починати прибирання вівса. У той же час, в негоду 9 серпня намагалися залишитися вдома, оскільки літні грози часто проходили з великою кількістю блискавок, яких люди дуже боялися. Говорили, що не можна копиці сіна 9 серпня на тік відвозити - пожежа буде. Це пояснювалося як раз тим, що блискавка може вдарити у стіг.

Історичні події цього дня:

1483 — відкрита Сікстинська капела.

1803 — перша демонстрація пароплава, винайденого Робертом Фултоном.

1805 — Австрійська імперія, Російська імперія і Велика Британія створили Третю коаліцію проти Наполеона.

1842 — демаркація кордону між Канадою і США (договір Вебстера — Ешбертона).

1848 — на Буковині скасовано кріпацтво.

1859 — американець Натан Еймс запатентував ескалатор.

1910 — американець Алва Фішер запатентував електричну пральну машину.

1919 — керівництво РКП(б) наказало Троцькому утримувати Київ і Одесу до останньої краплі крові.

1942 — на стадіоні «Зеніт» у Києві відбувся т. зв. «матч смерті».

1945 — вибух атомної бомби в Нагасакі.

1990 — у Саудівську Аравію для воєнної операції вторгнення в Ірак почали прибувати американські війська.

1992 — у Барселоні пройшло офіційне закриття Олімпійських ігор, на котрих об'єднана команда колишніх республік СРСР посіла перше місце, завоювавши 112 медалей.

1999 — президент РФ Єльцин відправив у відставку уряд Сергія Степашина і назвав голову ФСБ Володимира Путіна своїм спадкоємцем на президентських виборах.

9 серпня народились:

1602 — Жиль Персон де Роберваль, видатний французький математик (геометр), механік, астроном и фізик, член Паризької АН (1666).

1776 — Амедео Авогадро (італ. Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro di Quaregna e Cerreto), італійський фізик, хімік, який відкрив хімічну формулу води (†1856).

1895 — Вороний Юрій Юрійович, український хірург, доктор медичних наук, професор. Здійснив першу у світі операцію з пересадки органу людині.

1896 — Жан Піаже (фр. Jean Piaget), швейцарський натураліст, засновник експериментальної психології («Мова і мислення дитини»; †1980).

1899 — Памела Ліндон Треверс (справжнє ім'я та прізвище — Гелен Ліндон Гофф), англійська письменниця («Мері Поппінс»; †1996).

1914 — Туве Маріка Янссон (швед. Tove Marika Jansson), шведська письменниця (†2001).

1919 — Черторизька Тетяна Купріянівна — український мовознавець

1938 — Кучма Леонід Данилович, президент України (1994–2004).

1957 — Мелані Гріффіт, американська кіноактриса («Ділова дівчина», «Підставне тіло», «Лоліта»).

1963 — Вітні Елізабет Г'юстон, американська поп-співачка, володарка премій Ґреммі та Еммі.

1973 — Філіппо Індзагі, італійський футболіст, чемпіон Європи, форвард «Ювентуса» і «Мілана».

1973 — Пономарьов Олександр Валерійович, український співак учасник «Євробачення».

1976 — Ляшенко Олена Анатоліївна, українська фігуристка.

Цього дня померли:

1883 — Роберт Моффат, перекладач біблії (*1795).

1919 — Ернст Геккель (нім. Ernst Heinrich Philipp August Haeckel;), німецький природодослідник і філософ, батько сучасної екології (*1834).

1932 — Джон Чарлз Філдс (англ. John Charles Fields), канадський математик, засновник математичної премії (*1863).

1943 — Хайм Сутін, французький художник першої половини 20 століття, родом з Білорусі, представник Паризької школи.

1952 — Дела-Вос-Кардовська Ольга Людвігівна, живописець, графік українського походження. Учениця Іллі Рєпіна. Дружина художника Дмитра Кардовського.

1962 — Герман Гессе (нім. John Charles Fields), німецький письменник, нобелівський лауреат (*1877).

1973 — Чарлз Деніелс, американський спортсмен, найкращий плавець початку XX століття (4 золоті олімпійські медалі), винайшов сучасний кроль (†1973).

1975 — Шостакович Дмитро Дмитрович, радянський композитор, піаніст, педагог, один з найзначніших композиторів XX століття.

2006 — Джеймс Альфред Ван Аллен (англ. James Alfred Van Allen), американський астрофізик, відомий відкриттям радіаційних поясів Землі (*1914).

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також