Сьогодні - найкращий день для посадки огірків

Сььогодні, 2 червня, іменини святкують: Олексій, Володимир, Микита.

У церкві нині вшановується пам'ять мучеників Астерія, Олександра і Фалалея (Фалатея). Вони постраждали за віру в Христа - їх піддали жорстоким тортурам і вбили, відрубавши голову. Наймолодшому Фалатею в той час було 18 років.

Здавна вважалося, що 2 червня - один з найбільш сприятливих днів для посадки огірків у відкритий ґрунт. Також відзначали початок цвітіння глоду і кмину. День 2 червня, як правило, видавався теплим, люди молилися богам і просили у них рясних дощів, які і допомагали зібрати багатий урожай. Але огірки садили таємно, щоб про це не знали надто допитливі сусіди. Належало приховувати факт посадки огірків навіть від членів сім'ї, які в цьому процесі не беруть участь. Коли перший виріс огірок - було прийнято закопувати його в городі - вважалося, що в цьому випадку урожай буде хорошим, і багато огірків зросте. Якщо ж сусіди помічали "первістка", значить, плоди могли зіпсуватися.

Народні прикмети цього дня:

Якщо йде дощ - усе літо буде сонячним

Дощ 2 червня - в грудні почнуться снігопади

На ялинці з'явилося багато шишок - прикмета того, що буде хороший урожай огірків і аґрусу. До речі, саме в цей період цвіли пізні сорти аґрусу, розпускався жасмин, а в городі робили повторний посів редиски.

З 2 червня і до 12 червня можна проводити посадку розсади баклажанів у відкритий ґрунт, не забуваючи вкривати їх на ніч.

Історичні події цього дня:

455 — Вандали захопили Рим, після чого грабували його протягом двох тижнів

1537 — Спеціальною буллою Папа Римський Павло III визнав індіанців людьми з душами і заборонив перетворення їх на рабів.

1842 — побачив світ перший том роману Миколи Гоголя «Мертві душі».

1857 — Джеймс Гіббс (James Gibbs) з Вірджинії запатентував однониткову стіжкову швейну машинку.

1896 — Італієць Ґульєльмо Марконі запатентував радіо.

1918 — Німецька імперія та Австро-Угорська імперія юридично визнали владу гетьмана в Україні.

1924 — американський Конгрес надав громадянство усім американським індіанцям.

1953 — коронація Єлизавети ІІ, королеви Великої Британії.

1962 — У місті Новочеркаську Ростовської області (Російська РФСР, СРСР) жорстоко придушено демонстрацію робітників, що протестували проти підвищення цін — загинуло 24 людини, поранено 39 чоловік.

2010 — депутати Національної асамблеї Квебеку одностайно прийняли законопроект про визнання Голодомору 1932—1933 рр. геноцидом українського народу та проголосили День пам'яті жертв Голодомору.

2 червня народились:

1740 — Донасьєн Альфонс де Сад (маркіз де Сад), французький письменник, філософ, основоположник садизму (пом. 2 грудня 1814 року).

1743 — Алессандро Каліостро (Джузеппе Бальзамо), авантюрист, який видавав себе за мага, гіпнотизера та масона високого ступеня серед верхівок європейського суспільства.

1807 — Сошенко Іван Максимович, український маляр і педагог; один із найближчих друзів Тараса Шевченка, брав активну участь у його звільненні з кріпацтва

1868 — Андерс Федір Фердинандович, інженер- конструктор, конструктор першого в Україні дирижабля.

1904 — Джонні Вайссмюллер, американський спортсмен-плавець, п'ятиразовий олімпійський чемпіон, а також актор, найвідоміший виконавець ролі Тарзана.

1929 — Галина Гнатівна Хоткевич, українська писанкарка у Франції, популяризаторка життя та творчості Гната Хоткевича (пом. 26 лютого 2010 року).

1945 — Річард Лонг, британський художник, авангардист, представник концептуального мистецтва, ленд-арту.

1946 — Лупій Ярослав Васильович, український кінорежисер («Данило — князь Галицький», «Хліб дитинства мого»).

1953 — Барна Володимир Андрійович, український поет, журналіст, громадський діяч.

Цього дня померли:

1903 — Іван Гушалевич, греко-католицький священик, галицький політичний діяч, письменник, журналіст, видавець, теолог, учасник Собору руських учених, москвофіл.

1935 — Андрій Чайковський, український письменник, громадсько-політичний діяч, правник, один із організаторів УСС, повітовий комісар ЗУНР у Самборі.

1944 — Фотій Красицький, класик українського малярства та графіки, внучатий небіж Т.Шевченка.

1997 — Микола Озеров, 24-разовий чемпіон СРСР з тенісу, артист, спортивний коментатор.

1998 — Володимир Симоненко, український джазовий піаніст, музикознавець, музично-громадський діяч, заслужений працівник культури України.

2000 — Святослав Федоров, російський офтальмолог, член Російської академії медичних наук (1982) і член-кореспондент РАН (1987).

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також