Сьогодні потрібно остерігатися походів до лісу

фото ілюстративне

Іменинники дня: Василь, Ісаак, Антоніна, Ян

У православній церкві 12 червня відзначається день пам'яті преподобного Ісаакія сповідника, відомого також як ігумен Долмацький. Прийнявши постриг, він оселився в пустелі і прийшов в Константинополь під час гонінь, організованих щодо християн. Ісаакій звернувся до імператора з проханням не утискати вірників і відкрити храми. За це його кинули у рів, але він залишився живим, а ось імператору передбачив смерть раніше, ніж він помре сам. Пророцтво Ісаакія збулося - незабаром вбили імператора. У місті побудували обитель, у якій Ісаакій став наставником. Помер він в 383 році.

Крім того, 12 червня вшановується пам'ять Онуфрія Великого - єгипетського пустельника і ранньохристиянського святого, який жив у IV столітті. У деяких селах збереглася традиція освячувати на його честь церкви на кладовищах.

У народному календарі 12 червня називають Ісакія Змієвика. У цей день, згідно зі спостереженнями, проводилися "зміїні весілля", а самі змії були дуже агресивними. Тому люди з обережністю ходили 12 червня в поля і ліс. Небезпечно було вбивати змій, оскільки слов'яни вірили, що зміїні родичі обов'язково будуть мститися, і врятувати від зміїної отрути людини не зможе ні один знахар. Існувала навіть приказка: "Не ходи в цей день в трави, не тривож лісові хащі, не випробовуй долі". Крім того, було широко поширене переконання, згідно з яким, змії пов'язані з багатьма рослинами, а тому можуть впливати один на одного. Вірили, що, якщо розкидати гілочки рути на узліссях, то змії з'їдять їх і обов'язково помруть або позбудуться можливості кусатися.

У цей період іноді можуть спостерігатися невеликі заморозки. Відбувається цвітіння липи, і повітря стає медовим, солодким. Раніше всього зацвітає липа дрібнолиста. Потім цвіте черемха, жасмин, шипшина. Починають плодоносити деякі сорти суниці. Проводиться останній полив цибулі і обліпихи. Можна 12 червня проводити підгодівлю моркви, капусти, огірків, використовуючи настій пташиного посліду, купірувати (прищеплювати) плодові дерева.

За народними прикметами, якщо павуки плетуть павутину у цей день - прикмета, яка дозволяє очікувати зміни погоди на найближчий час.

Історичні події цього дня:

1665 — Королівство Англія встановило своє правління у нідерландському поселенні Новий Амстердам, яке було перейменоване на Нью-Йорк.

1815 — Внаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда лондонська газета «Морнінґ Кронікл» повідомила про перемогу Наполеона при Ватерлоо за кілька днів до битви (Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував акції).

1824 — У Парижі вийшла перша і єдина наукова робота 28-річного французького військового інженера і фізика Саді Карно «Роздуми про рушійну силу вогню і про машини, здатні розвивати цю силу».

1839 — В США зіграно перший офіційний бейсбольний матч.

1920 — Офіційне відкриття Панамського каналу (перше судно пройшло через канал в серпні 1914 року).

1923 — Гаррі Гудіні вперше публічно продемонстрував трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 40 футів (≈ 12 метрів).

1931 — Гангстер Аль Капоне і 68 його соратників були засуджені за порушення «сухого» закону.

1964 — Нельсон Мандела засуджений на довічне ув'язнення.

1965 — Королева Великої Британії оголосила, що учасники «The Beatles» будуть нагороджені Медаллю Британської імперії.

1966 — У Києві почалась експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Веклича.

1987 — Під час візиту до Західного Берліна президент США Рональд Рейган закликав радянського лідера Михайла Горбачова розвалити «берлінську стіну».

1999 — У Приштину (столицю Косово) ввійшли миротворчі загони НАТО під командуванням британського генерала Майкла Джексона. В аеропорту «Слатина» у них виникла сутичка з 200 російськими десантниками, які самовільно зайняли його, здійснивши перехід із Болгарії.[Коли?]

12 червня народились:

1899 — Віджі Артур, американський фотожурналіст українського походження. Мав міжнародну популярність.

1924 — Джордж Герберт Вокер Буш, 41-й президент США, батько президента Джорджа Буша-мол.

1929 — Анна Франк, дівчинка з Амстердама, що увійшла в історію як автор щоденника, котрий вела два роки, поки сім'я переховувалась від нацистів (†1945).

1944 — Томмі Сміт, американський легкоатлет; першим пробіг 200 метрів швидше 20 секунд (1968).

1953 — Тім Аллен (Тімоті Аллен Дік), комедійний актор («Санта Клаус», «Історія іграшок», «Захоплення галактики»).

1955 — Енвер Ізмайлов, український (кримськотатарський) гітарист-віртуоз, композитор; народний артист України.

1960 — Олександр Постоленко, український актор-комік, учасник комік-трупи «Маски»

1962 — Еллі (Александра) Шиді, акторка («Клуб «Сніданок»», «Військові ігри», «Пожежа»).

Цього дня померли:

1972 — Карл Людвиг фон Берталанфі, австрійський біолог, засновник концепції «Загальної теорії систем» (*1901).

1997 — Окуджава Булат Шалвович, російський поет, композитор, прозаїк і сценарист, один із засновників та найяскравіших представників жанру авторської (бардівської) пісні (*1924).

1999 — Польовий Омелян Гіллярович, український військовик, політв'язень. Командир ВО-3 «Лисоня», полковник УПА.

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також