Сьогодні запрацював єдиний у Рівному баштовий годинник 

Вже сьогодні, 26 серпня, у Рівному запрацював баштовий годинник на фасаді Залу камерної та органної музики. Роками хронометр не виконував свою основну функцію, адже погодні умови вивели з ладу складний механізм. Оскільки заклад перебуває у комунальній власності, коштів як завжди не вистачало. 

Аби врешті стрілки годинника знову почали відміряти час, директор філармонії Микола Орешко попросив допомоги в голови громадської організації «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна. Він без вагань підтримав ідею відремонтувати годинник, адже це - «родзинка» нашого міста. Процес відновлення відбувався у декілька етапів: від підготовчих, очисних і реставраційних робіт до повної збірки механізму. 

Як зазначив Віктор Шакирзян, відновлення баштового годинника – гарна ідея для зручності містян і створення прекрасної атмосфери у центрі міста.

«Органний зал – перлина Рівного, яка об'єднує митців з усього світу, адже саме тут покоління рівнян виховуються на взірцях класичної музики. Відтепер, баштовий годинник буде радувати класичними мелодіями рівнян та гостей міста», - додав Віктор Шакирзян.

До того ж, тепер годинник не лише показуватиме точний час, але й виконуватиме ще одну цікаву функцію - щогодини з нього лунатимуть всесвітньо відомі композиції. Нещодавно голова ГО «Рівне Разом» Віктора Шакирзян із керівником обласної філармонії Миколою Орешком запропонували жителям міста самим обрати мелодії для баштового годинника. Охочі брали участь у голосування на сайті організації. Найбільше симпатій у рівнян викликали три композиції: «Мелодія» Мирослава Скорика, яку називають втіленням української душі, всесвітньо відома композиція Миколи Леонтовича «Щедрик» та найвідоміша пісня країни – «Україно» Тараса Петриненка. 

Варто відзначити, що під час нинішньої реставрації застосовують такі технічні рішення, аби жодні зовнішні фактори не загрожували механізму хронометра.

Читайте також