Сонце як загроза: 5 хвороб, які виникають під впливом ультрафіолету

Ілюстративне фото

Сонце відіграє важливу роль у нашому житті: бувати на відкритому повітрі під його промінням корисно для тілесного і душевного здоров’я. Воно сприяє синтезу важливого для нас вітаміну Д, проте ультрафіолет може впливати на шкіру не тільки позитивно. Навесні і влітку разом з посиленням інтенсивності природного сонячного світла збільшується і захворюваність на дерматози, викликані ультрафіолетом. 

Реакція на сонячне проміння відрізняється в залежності від типу шкіри. У зоні ризику – люди з типом шкіри I і II, тобто світлошкірі й рудоволосі, з блакитними очима і численними веснянками. Шкірні захворювання, викликані ультрафіолетовим випромінюванням, найчастіше вражають саме їх. Назвемо 5 найбільш найпоширеніших з них:

1.Ідіопатичний фотодерматит

Це сама розповсюджена форма дерматиту. Може спостерігатися близько у 20% населення. В основному, у жінок. Симптоми з’являються навесні або на початку літа, з віком можуть загострюватися або послаблюватися, що пов’язано із загартовуванням. Зазвичай зміни з’являються не після першого впливу сонячного світла, а через кілька днів (від 2 до 6 днів) щоденного перебування на сонці.

Невеличкі бульбашки або згустки на шкірі можуть нагадувати укуси комах, мультиформну еритему і навіть мати геморагічний характер. Зазвичай вони бувають у зоні декольте, але можуть з’явитися на шиї і кистях рук. Зазвичай фотодерматит не спостерігається на шкірі обличчя, яка піддається впливу сонячної радіації протягом усього року.

Якщо не ігнорувати захворювання, через кілька днів пухирці зникають мимовільно, не залишаючи слідів. Кортикостероїди і антигістамінні препарати також використовуються, але без задовільних результатів. Пацієнтам зі схильністю до ідіоматичного фотодерматиту слід профілактично використовувати сонцезахисні креми, приймати вітамін А (β-каротин).

2.Сонячна кропив’янка

Сонячну пропив’янку ще називають алергією на сонце, вона так само частіше виникає у жінок. Перші симптоми зазвичай з’являються у ранньому дитинстві, але вони можуть виникнути у будь-якому віці. У схильних до цього захворювання людей вже протягом декількох хвилин після впливу сонця виникає почервоніння, потім – характерні червоні плями, лущення і свербіння шкіри. Щоправда, ці прояви так само швидко – протягом наступних 24 годин – зникають. Іноді, якщо вплив сонця продовжується, можуть тривати довше. Кропив’янка частіше за все вражає зону декольте та плечі, але оминає обличчя.

Терапія полягає в застосуванні антигістамінних препаратів, а також кортикостероїдів і профілактичних сонцезахисних кремів, прийомі β-каротину і хлорохіну. Найкращі результати отримані при фототерапії у поєднанні з прийомом антигістамінних препаратів, але поліпшення клінічного стану пацієнта не триває довго.

3.Фотоалергічні і фототоксичні реакції

Вони відносяться до фотодерматозів, викликаних екзогенними факторами (наприклад, косметика або ліки), які посилюють чутливість шкіри до сонячних променів. Фототоксичні реакції, на відміну від фотоалергічних, зустрічаються доволі часто. Симптоми нагадують сонячний опік, особливо у місцях, де одночасно, наприклад, застосовувався крем, і які були піддані впливу сонця. Однак, фотоалергічні реакції на зразок екзематозних можуть виникати і на захищених від сонця зонах шкіри. Лікування в обох випадках симптоматичне. Рекомендуються антигістамінні препарати, кортикостероїди, а також профілактичний захист від прямих сонячних променів і запобігання контакту з алергенами.

4.Фотогерпес

Відноситься до рідкісного виду герпесу, зазвичай виникає в дитинстві. Під впливом сонця на шкірі виникають дрібні згустки, які згодом перетворюються на геморагічні пухирці, вкриті темними струпами. Вони уражають відкриті сонячному опроміненню місця – шкіру носа, вушні раковини, щоки, передпліччя і кисті рук. Цей вид герпесу також часто з’являється на губах і слизовій оболонці рота. Виникає через кілька хвилин або годин перебування на сонці, зазвичай супроводжується свербінням. У важких випадках можуть виникнути загальні симптоми. Зміни зникають, залишаючи шрами, які нагадують наслідки віспи. Загострення найчастіше буває навесні і влітку. В дорослому віці хвороба зникає спонтанно.

5.Літня чесотка

Це рідкісний ідіопатичний фотодерматоз. На шкірі під впливом сонця виникають висипання у вигляді вузликів-папул, які часто супроводжуються сильним свербінням. Близько 50% таких пацієнтів мають симптоми атопічного дерматиту. У загальній терапії, фототерапії та фотохіміотерапії використовуються азатіоприн і кортикостероїди.

Джерело: Ваше здоров'я.

Читайте також