Сотні померлих і карантин до 1 червня: екс-рівнянка розповіла про ситуацію з коронавірусом у Нідерландах

Фото - ілюстративне/відкриті джерела

Колишня мешканка Рівного Анастасія вже майже рік проживає у Нідерландах. Журналіст порталу «Рівне Медіа» поспілкувався з дівчиною про перебіг карантину та ситуацію з коронавірусом у країні вітряків і тюльпанів.

Фото - Instagram Анастасії

Станом на 27 березня у Нідерландах вже 8603 людей інфіковані коронавірусом, 546 осіб померло. Лише за минулу добу від коронавірусу в цій країні померло 112 людей. Місцева влада вводить жорсткіші обмежувальні заходи, карантин у Нідерландах продовжили до 1 червня.

– Ситуація спокійна. Приріст хворих є кожен день, так само смертей. Не можна ходити групами більше ніж 3 людини одночасно, за це передбачені штрафи до 400 євро. Лише одна людина на 10 кв. м. може перебувати в продуктових магазинах. Закриті всі заклади харчування, ТРЦ і все, що належить до найнеобхіднішого, – додала Анастасія ван дер Хорст.

Екс-рівнянка мешкає у стотисячному місті Зутермер на півдні Голландії. Розповідає, що серед місцевого населення ходять чутки про занижену кількість хворих на коронавірус, адже тести проводять далеко не всім, а лише при складних симптомах у пацієнтів. Тому загальна кількість інфікованих може бути у 4 рази більшою.

Анастасія розповідає, що три тижні тому, коли влада оголосила про карантин, у Нідерландах була справжня метушня.

– Люди кинулись в магазини скуповувати консерви, туалетний папір і парацетамол. Парацетамол взагалі тут популярні ліки. Ходять навіть жарти: пішов до лікаря з поламаною ногою – тобі приписали парацетамол і відправили відпочивати. Тому його продавали не більше двох штук на руки. В магазинах, до речі, туалетний папір досі відсутній, ну або його так швидко і далі розкуповують. Люди в масках не ходять та й купити їх немає де. Усі дотримуються дистанції у півтора метри. Це особливо помітно в супермаркетах, – ділиться враженнями колишня мешканка Рівного.

Дівчина додає, що працює дистанційно, тому на вулицю майже не виходить. Лише у двір будинку, подихати свіжим повітрям та дуже рідко – за продуктами.

Анастасія слідкує за подіями в Україні, адже в Україні в дівчини залишилися родичі та друзі. Закликає людей не нехтувати правилами карантину та залишатися вдома. Адже в Нідерландах спочатку теж все було спокійно, а зараз країна входить у ТОП-5 за темпами поширення коронавірусу у світі.

Читайте також