Спеції та прянощі: на що звертати увагу при покупці?

Фото - відкриті джерела

Світ спецій і прянощів приголомшливо яскравий і різноманітний. Але, на жаль, часто ми купуємо прострочений або неякісний товар. А іноді взагалі дешеву підробку. Від цього ніхто не застрахований навіть в країнах, де ці спеції виробляють.

Пропонуємо вашій увазі кілька порад, які допоможуть визначити якісну сировину і насолодитися справжньою, ароматною пряністю. Про це повідомляє Порадник. 

Щоб ваша страва вийшла смачною і ароматною, потрібно знати, які саме прянощі підходять до певних страв.

Загальні рекомендації

При виборі спецій і прянощів завжди краще віддавати перевагу цілим, а не меленим. Часто мелену спеції розбавляють дешевими аналогами і добавками, і самостійно перевірити якість такого продукту складно.

Варто звертати увагу і на упаковку. Вона повинна захищати продукт від пилу, вологи і сторонніх запахів. Кращою вважається скляна тара – вона не пропускає запахи і вологу і не впливає на аромат прянощі. Спеції бояться світла, краще, якщо вміст баночки хоча б частково буде закрито паперовою етикеткою.

Ідеальний варіант – баночки-млини, в яких цільну приправу розмелюють безпосередньо перед додаванням до страви. До того ж вони багаторазові, що дуже зручно: завжди можна доставити в спорожнілий млин ароматних корінців.

Спеції

За корицю дуже часто видають касію – вони схожі, але касія має менш виражений аромат. Крім того, палички касії більш товсті і грубі і закручені спіраллю переважно з одного боку.

Мелену корицю легко відрізнити від касії, капнувши в порошок трохи йоду. Якщо спеція стала синьою – це касія.

Під час розчавлювання свіжа горошина чорного перцю розпадається на досить великі шматочки, залишаючи легкий жирний слід.
Неякісна сировина , пересушена або стара, під час розчавлювання розсипається в трухлу.

Запашний перець повинен бути великим, мати щільну рівну оболонку. Якісні горошини запашного перцю тонуть у воді.

Білий перець повинен бути кремового, злегка коричневого кольору, якщо перець занадто білий, швидше за все, його відбілювали. Білі горошини перцю не мають оболонок.

Корінь імбиру має бути гладким, щільним, без зморшок, з тонкою шкіркою. Якщо імбир зморшкуватий, пухкий – він несвіжий. Краще якщо корінь має не надто багато відростків, тоді м’якоть імбиру буде без грубих волокон.

Буває, що мелену куркуму замінюють фарбованим ароматизованим борошном. В такому випадку розпізнати підробку легко: розчиніть порошок у воді. Справжня спеція не буде утворювати білясті розводи на поверхні.

Цілісний корінь куркуми жовтий або помаранчевий. Шкірочка тонка, сік фарбує в яскравий колір. Корінь не повинен бути м’яким і зморщеним.

Бадьян за запахом схожий на аніс, має червоно-коричневий колір. Промінчиків, що містять блискучу кісточку, має бути 8. Свіжий бадьян у разі пошкодження виділяє трохи маслянистої рідини. Якщо зірочки занадто ламкі або занадто темного кольору – це неякісна, стара сировина.

Коробочки кардамону повинні бути великі, колір – оливковий або зеленуватий. Яскраво-зелений колір може говорити про наявність штучних барвників, а жовтуватий, охристий колір – про те, що сушили кардамон неправильно або він дуже старий.

Справжній мускатний горіх великий, овальний, з великою кількістю борознинок всередині. Його дикий родич, який часто видають за мускатний горіх, має більш витягнуту форму і набагато менше борознинок в розрізі.

Бутончики якісної гвоздики коричневі, головки світліші ніжок. При пошкодженні виділяють масло. Гвоздика має сильний аромат і пекучий, гіркуватий смак.

Перевірити свіжість прянощі можна, опустивши бутончики в воду. Свіжа гвоздика буде плавати вертикально, стара буде лежати на поверхні води.

Стручки ванілі зберігають аромат протягом кількох років. Якісні стручки мають на кінцях завитки. Вони шоколадного кольору, гнучкі і довжиною від 15 до 25 см.

Навіть не найкраща за якістю і аромату ваніль буде значно перевершувати синтетичний аналог – ванілін.

Натуральний шафран коштує дуже дорого. Купуючи його по «вигідній ціні», ви ризикуєте купити підробку з куркуми, сафлору або висушеного буряка.
Якісна сировина однорідна, без крихт, колір – насичено-бордовий, темно-червоний. Шафран при розтиранні набуває порошкоподібну текстуру. Якщо розчинити спецію в воді, то тільки через 15 хвилин рідина забарвиться в колір прянощі.

Читайте також