США б'ють на сполох через можливий напад Росії на Україну - Bloomberg

Фото з навчань військ РФ

На думку західних видань, безпекова ситуація в Європі загострюється саме в тих точках, де Росія має чітко окреслений інтерес, що ставить США перед "жахливою дилемою": втручатися чи ні.

Попередження для Європи

США "б'ють на сполох" через скупчення російських військ біля українського кордону та попередили союзників з Євросоюзу, що Росія може розглядати можливість вторгнення в Україну, пише Bloomberg, передає BBC Україна

Американські чиновники поінформували колег з ЄС про свої побоювання щодо можливої військової операції, за словами кількох поінформованих джерел, пише видання.

Офіційний представник Білого дому заявив у четвер увечері, що США проводять консультації з союзниками про нарощування сил, вважають Україну своїм партнером і засуджують будь-які агресивні дії Росії.

Втім, як стверджують джерела видання, близькі до Кремля, "Росія не має наміру зараз розпочинати війну з Україною, хоча Москва має показати, що готова застосувати силу у разі потреби".

Інше джерело також вважає наступ малоймовірним, "оскільки російські війська зіткнуться з опором населення у Києві та інших містах, але існує план відповіді на провокації з боку України". Газета не вказує, що саме малося на увазі.

Про можливий наступ Росії пишуть багато міжнародних видань на перших шпальтах

Чи є у Байдена воля до боротьби?

Розмірковуючи над занепокоєнням американців щодо можливості російського нападу на Україну, Роланд Оліфант пише у статті для Telegraph, що "Друга холодна війна" вступила в нову небезпечну фазу.

На його думку, безпека України тепер може залежати від волі Джо Байдена до боротьби.

"Сам факт попередження США про можливість дій Росії в Україні свідчить про те, наскільки важкою стала ситуація з безпекою в Європі лише за кілька місяців", - пише Оліфант.

Він зауважує, що попередження пролунало також на тлі "спроб дестабілізувати західних сусідів" на польському кордоні з боку білоруського керманича Олександра Лукашенка та погроз лідера Республіки сербської відокремитися від Боснії, буцімто за підтримки Росії.

"Усі ці місця поєднує одне: вони є театрами протистояння між путінською Москвою та глобальним Заходом", - зауважує автор.

Попри переконаність, що "друга холодна війна" дійшла до однієї з найнебезпечніших точок, Оліфант не певен, що вона перейде у "гарячу" фазу.

Втім, вона поставить США перед "жахливою дилемою: ризикнути ядерною війною з Росією, щоб урятувати країну, яка не є членом НАТО, про яку американці мало що знають; або побачити, що довіра до Америки як до надійного союзника назавжди підірвана".

Путін також зважуватиме цю дилему і своє власне сприйняття волі Байдена до боротьби, прогнозує Оліфант.

"Якщо танки таки загуркотять, це означатиме, що Кремль зрозумів, що в американського президента забракне духу протистояти їм. Американське НАТО виявилося б тоді лише паперовим тигром, а Кремль досяг би стратегічної мети, яку він виношував понад два десятиліття: змінити порядок речей в Європі, що склався після холодної війни", - робить підсумок автор.

Що кажуть в Росії?

У Росії заявили, що переміщення російських військ на російській території нікому не загрожує і нікого не повинно хвилювати. Про це на брифінгу сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Такі заголовки ніщо інше, як пусте та безпідставне нагнітання напруги. Росія ні для кого не несе загрози", - заявив він журналістам, пишуть "РИА Новости".

Огляд підготувала Марія Кондрачук, Служба моніторингу ВВС

Читайте також