Століття тому Рівне двічі ставало столицею: історична довідка

http://www.rv.gov.ua Свято Злуки: унікальні фото від Інституту національної пам’яті

У 2019 році виповнюється 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР

Суттєву роль в історичних подіях з утвердження української незалежності  відіграло Рівне. Адже місто двічі проголошувалося столицею України, тож звідси керували всією державою.

Як розповіла працівниця Державного архіву Рівненської області Людмила Леонова, вперше місто отримало такий статус у квітні 1919 році. Тоді Директорія УНР на чолі з Симоном Петлюрою під натиском червоної армії була змушена залишити Київ. Тоді керівний центр перенесли до Рівного, а головний військовий отаман і штаб дієвої армії перебували у Здолбунові.

З квітня по травень 1919 року тут формується новий уряд. Серед першочергових документів – постанова Ради Народних Міністрів. У ній йдеться про те, що у вищих початкових школах запроваджується обов’язкове вивчення української мови та літератури, історії України. Окрім того, Директорія УНР затверджує закон про безкоштовне обов’язкове навчання всіх дітей шкільного віку – громадян України.

Новий Кабінет Міністрів видає урядову декларацію, яка закликає до боротьби проти більшовиків і при цьому увесь час проти них веде активну роботу.

Втім, події на фронті на той час розвивалися не на користь українського війська. Уряд Директорії і штаб армії 5 травня евакуювалися з Рівного до Радивилова. Відповідно місто перестало бути центром.

Так виглядали воїни УНР у Рівному

За словами працівниці Державного архіву Рівненської області Людмили Леонової, друге проголошення Рівного державною столицею припадає також на квітень 1919 року. Тоді 27-річний генерал-хорунжий Володимир Оскілко спробував усунути Симона Петлюру від керівництва Армії УНР і влаштував державний переворот.

Новий кабінет міністрів не приховував своїх намірів створити в Україні «республіку трудових Рад» і укласти мирну угоду з більшовицькою Росією. Це відразу ж позначилось різким загостренням політичної обстановки в Рівному, адже отаман Володимир Оскілко не сумнівався в тому, що «українські більшовики» рано чи пізно доведуть справу до приєднання України до радянської Росії.

Отаман Володимир Оскілко

Тому було прийнято рішення: «Доконати державний переворот, усунувши С.Петлюру як Головного Отамана і Голову Директорії».

Голову уряду та петлюрівських міністрів арештували. А себе ж Володимир Оскілко оголосив новим «Головнокомандуючим усіма озброєними силами Наддніпрянської України».

Однак переворот Оскілка зазнав повної поразки. Усі міністри і воєначальники Петлюри, захоплені заколотниками, після доби арешту були швидко звільнені, хоча соратники радили отаманові Оскілку їх розстріляти. Самому Оскілку вдалося втекти. Впевнений, що на нього полює контррозвідка Петлюри, отаман кілька днів переховувався у Мирогощі, але 12 травня здався полякам.

Інформаційні матеріали надані Державним архівом Рівненської області.

Усі фото ілюстративні.

Читайте також