Страсний тиждень: факти, традиції та заборони

У понеділок, 26 квітня, розпочинається Страсний тиждень. Завершиться він Великоднем – в ніч проти 2 травня. Які традиції та заборони варто знати українцям - читайте далі.

Страсним тиждень називається тому, що в цей час згадуються останні дні земного життя Ісуса Христа, його зрада Юдою, побиття охоронцями і розп’яття на хресті. Всі події мають назву – страсті Христові.

Дні Страсного тижня

Кожен день Страсного тижня згадує конкретні події з життя Ісуса Христа.

Понеділок – історія про прокляття Ісусом Христом смоковниці (фігове дерево, що не мало плодів). Це сталося на шляху Христа в Єрусалимський храм.

Вівторок – це останні повчання Ісуса Христа в Єрусалимському храмі. Притча про виноградаря, про покликаних та обраних, а також про десять дів.

Середа – вечеря у Віфанії, на якій жінка помазала Ісуса Христа дорогоцінним миром.  Великий або Чистий четвер – Таємна Вечеря Христа з учнями, на якій Ісус омив ноги своїм учням і вперше показав, як треба виконувати Євхаристію (Причастя): дав учням своє тіло та кров у вигляді хліба й вина.

Бажано у Великий четвер відвідати храм, сповідатися та причаститися. У Великий четвер Юда зрадив Христа, взявши 30 срібняків, та показав місце, де перебував його Вчитель.

П’ятниця, або Пасха Розп’ята – арешт, суд, розп’яття та смерть Ісуса Христа. У Велику п’ятницю ченці не вживають їжі, лише п’ють воду, а ще вважають цей день – днем тиші та молитви каяття за гріхи.

У Велику суботу відбувається дуже красива літургія. На честь перемоги Христа над смертю, священники одягнені в біле вбрання. Плащаницю виносять на вулицю та хресним ходом обходять із нею навколо храму. Це вже підготовка до зустрічі Пасхи, яка відбувається в ніч проти неділі.

Заборони

  • Не можна веселитися і розважатися. Гріхом вважаються плотські втіхи та бажання.
  • Не можна відмовляти в проханнях про допомогу, співчуття і добрі справи. Вважається, що в цей час Бог звертається з проханнями до вас через людей.
  • Не можна ні з ким сваритися, не можна ображати, лихословити, брехати, заздрити, проявляти агресію.
  • У ці дні в церквах не проводять таїнство хрещення і вінчання, не святкують дні святих і не поминають померлих.

Читайте також