Студенти рівненського університету на власні очі побачили метеорит (ФОТО)

фото - Фейсбук

В день космонавтики 12 квітня 2018 року науковці кафедри геології та гідрології НУВГП та члени Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Рівненської області презентували уламки метеориту, знайдені рівнянином в Росії. Унікальний камінь має найбільші вмісти нікелю та домішки золота з 6 аналогічних, які існують в світі.

Метеорит знайшов Віктор Біцюк, рівнянин, який на момент знахідки проживав у Росії. Сталося це 18 липня 2015 року на історичних землях України поблизу Суземки, яка тепер у межах Брянщини (Російська Федерація).

Цілих дев'ять місяців провадилися дослідження в Академії наук РФ. 3 січня 2017 року метеорит, який і отримав назву “Суземка”, одержав підтвердження та реєстрацію у Лондоні в Міжнародному товаристві з метеоритів і планетарних досліджень.

Камінь, вагою майже десять кілограмів, належить до класу атакситів. Подібних з підгрупи sHH у світі віднайдено лише шість. “Суземка” за вагою на другому місці, а за вмістом золота на першому.

12 квітня, з нагоди тижня космосу в Україні, уламки метеориту показали студентам. Вони мали змогу взяти їх до рук та потримати. Адже вважається, що це приносить щастя і удачу. А якщо під час тримання в руках загадати бажання, воно збудеться.

Завідувач кафедри геології та гідрології  Мельничук В.Г., доктор геологічних наук, професор показав присутнім астроблемні кільцеві структури, які утворились на  Землі у місці падіння метеоритів. Він також розповів про мінерали, які при цьому утворюються, зокрема про діаманти.

Більше фото у 

 

За матеріалами кафедри геології та гідрології

Читайте також