Субсидія – це не оплата комунальних послуг, а соціальна допомога, - Геннадій Зубко про монетизацію у Рівному

Сьогодні на Рівненщину завітав Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Під час брифінгу, журналістам він розповів про реформу децентралізації, ДФРР, дороги, а ще – про монетизацію субсидій. 4,5 млн людей почали отримувати повідомлення про монетизовані субсидії, з них – 70% - пенсіонери. За словами Геннадія Зубка, перший етап монетизацій був на рівні підприємств. Вони вже отримували «живі» кошти від міністерства фінансів на свої рахунки за надану послугу. З 1 січня цього року повинна була бути впроваджена монетизація субсидій на рівні домогосподарств, але її трішки відтермінували, адже підготовчий процес –достатньо складний і дуже непростий з точки зору того, щоб всі люди, які отримують субсидії могли вчасно отримувати «живі» кошти.

«Пенсіонери - 70%. Ми розуміємо, яка це кількість. Вже всі субсидіанти отримали повідомлення, що вони повинні зробити, яку суму вони мають, і яким чином вони її отримають. Щодо пенсіонерів, то у нас є три категорії: пенсіонери, які отримують пенсію в «Ощадбанку» і на цей же рахунок будуть отримувати субсидію, друга категорія – ті люди, які мають відкрити рахунки в «Ощадбанку»,  саме на той рахунок надійде їх монетизована субсидія і третя категорія пенсіонерів – отримують свою пенсію через «Укрпошту», саме там, разом із пенсією, вони отримають свою субсидію. Пенсія буде надаватися по графіку з 4 до 25 березня, вже з 4 березня перші люди можуть отримати кошти субсидію», - зазначив міністр.

Що ж стосується тих осіб, які є працездатними, але мають право на субсидію, якщо вони мають рахунок в «Ощадбанку», то саме туди і надійде субсидія. Якщо ж рахунку цьому банку немає, вони отримають СМС-повідомлення і повинні звернутися до найближчого відділення «Ощадбанку», де їм буде відкрито рахунок для отримання цих коштів.

«Людина, яка отримує субсидію, вона отримує соціальну допомогу. Це не оплата комунальних послуг. Це – допомога держави людині, поки в неї буде низький рівень доходів, відповідно до соціальних норм, які затверджені», - додав Геннадій Зубко.  

Читайте також