Священника, якого підозрюють у розпалюванні ворожнечі, залишили без запобіжного заходу

https://rv.suspilne.media

Протоієрей УПЦ, що перебуває в єдності з московським патріархатом, Віктор Земляний сьогодні ходив до суду. Там йому мали обрати міру запобіжного заходу як підозрюваному за двома статтями: «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями» та за «ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості».

Суспільне зателефонувало батюшці та запитало його про підсумок засідання.

– Слідчий СБУ просив «особисте зобов’язання». Але суддя відмовила, тобто запобіжного заходу для мене немає. Мета була – щоби я був підконтрольний і ніде не їздив. Але ми надали докази, я написав зобов’язання, що буду з’являтись на всі допити, не буду уникати слідчих дій. Служіння я не припиняю. Була також мотивація, що я являюсь священиком, а згідно ухвали мені треба було б повідомляти слідчого… от дзвонить людина в 12 ночі, що хтось помирає і треба причастити людину, то для того, щоб покинути Рівне – треба дзвонити слідчому, а це ж абсурд, – пояснив протоієрей. 

Те, що суд прийняв саме таке рішення, нам підтвердила суддя-спікер Рівненського міського сулу Олена Першко. Речниця УСБУ в області Інна Ілючок повідомила, що хід цієї справи вони не коментують. 

Як ми повідомляли раніше, Віктора Земляного в СБУ допитували 15 березня. Єпископ Пимен, вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП) тоді Суспільному повідомив, що протоієрей Віктор Земляний став першим священиком УПЦ (МП) на Рівненщині, якому СБУ офіційно оголосила про підозру.

Це відео він записав після вручення підозри.


Сьогодні у телефонній розмові із о.Віктором Земляним ми попросили його прокоментувати оголошення йому підозри.

- Це переслідування на релігійному грунті, бо я являюсь головою відділу по врегулюванню міжконфесійних конфліктів. Я коментувати матеріали справи не можу, але коли читаєш обвинувальний лист – згадуються часи НКВС. Пишуть, що я придбав і розповсюджував релігійну літературу, яка ображає честь і гідність іншої конфесії, зокрема Київського патріархату, але це брехня і неправда. В літературі, про яку вони згадують – там все викладено в рамках канонічного права, тобто речі називаються своїми іменами. Я ніколи не розпалював ворожнечі і налаштований завжди на діалог, – каже батюшка. 

На відеохостингу YOUTUBE викладене відео новин "Вєсті" каналу "Росія" за 2016-й рік. На ньому представник Рівненської єпархії Віктор Земляний коментує журналістам ситуацію в селі Птича Дубенського району.

Є в мережі й інше відео, де цей священик дає коментарі російським журналістам. Ми попросили його це прокоментувати. 

– От з вами я спілкуюсь, ви мені сказали, що ви з UA: Рівне, я ж документи ваші не перевіряю. Я вірю, бо ви мені дзвоните з українського номера телефону. Так само і ті журналісти, які зі мною спілкувались, вони ж спілкувались зі мною на території України, вони, значить, акредитовані – чи то російські, чи то китайські, в нас були і з Австрії, звідки хочеш приїжджали. Виходить, що це переслідування за слово, – каже батюшка.

Також Віктор Земляний повідомив, що про дату розгляду його справи по суті йому поки невідомо. 

Нагадаємо, що 5 грудня 2018-го року 14 священиків УПЦ (МП) викликали в обласне управління Служби безпеки. Як повідомив тоді вікарій Рівненської єпархії УПЦ (МП) Пимен, їх допитували у кримінальних провадженнях за статтями про державну зраду та розпалювання релігійної ворожнечі. А саме - за розповсюдження літератури, яка ніби то пропагує ідеї Російської Федерації. Більше про це в сюжеті від 5.12.2018 року.

 

Читайте також