Тарифи на тепло мають бути економічно обґрунтованими, але помірними

Тарифи на тепло мають бути економічно обґрунтованими, але помірними. Про це під час зустрічі з представниками засобів масової інформації сьогодні заявив секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян. За його словами, нині головне - знайти розумний баланс, який дозволить з одного боку мінімізувати цифри у платіжках, які незабаром отримають рівняни, а з іншого - дозволить місту підтримувати нормальний ритм життя і розвиватися.

- Питання тарифів на опалення зараз мабуть найбільш резонансне, раніше ви неодноразово заявляли, що проти такого різкого підняття тарифу. Вчора ви разом з міським головою також були присутні на мітингу біля ОДА. Якою  нині є ваша позиція?

"Моя позиція залишається незмінною: я виступаю за те, аби тарифи на комунальні послуги формувались з урахуванням фінансових можливостей рівнян. Щоб людина не думала, чим годувати сім’ю після того, як оплатить всі рахунки і платіжки. Тому маємо дуже відповідально підходити до формування тарифів, аби в результаті не поставити найбільш фінансово незахищені верстви населення на межу повного зубожіння і бідності. Тому побачивши, яку ціну пропонують теплопостачальні організації, терміново зібрали всіх спеціалістів, експертів, депутатів, організували відкриті слухання в раді, зробили альтернативні розрахунки силами управління економіки, розпочали з теплопостачальниками дуже непрості переговори.

Я відразу сказав, що будемо боротися за кожну гривню у тарифі. В результаті багато чого з того, що в тариф заклало “Рівнетеплоенерго” ми видалили, адже ця вартість має бути економічно обґрунтованою, а люди не повинні зі своєї кишені оплачувати забаганки приватних компаній.

Таким чином, із запропонованої “Рівнетеплоенерго” ціни у 3700 гривень за гігакалорію, в результаті перемовин ми отримали ціну майже на третину меншу - 2725. Тут треба розуміти, що йдеться саме про економічно обґрунтовані тарифи – такі, за якими теплопостачальні організації готові подавати тепло. Можна було взагалі відмовитись платити, але тоді опалювальний сезон не почався би. Знову ж таки, ми говоримо про розумний баланс: з одного боку нам потрібне тепло в оселях, школах, лікарнях, дитсадках і ми змушені його купувати, бо на носі зима. З іншого боку ми готові платити лише чесну, обґрунтовану ціну.

Нашим наступним завданням було, розрахувати додаткові механізми, аби зменшити вартість опалення для найбільш соціально вразливих категорій громадян. І ми це зробили. Знімаємо значну частину коштів із наших комунальних закладів і програм там, де це не загрожує їх нормальному функціонуванню. Тобто, в економічно обґрунтованому тарифі, який ми “витиснули” з тепловиків, а це 2725, ми готові  зменшити навантаження на людей коштом міського бюджету. Зараз шукаємо юридичні механізми для цього.

Для міської казни це досить солідна сума, але ми готові піти на ці витрати, адже йдеться про наших людей, для більшості з яких таке різке подорожчання газу і як наслідок подорожчання опалення обернеться крахом сімейного бюджету. Зараз і так у людей досить скрутні часи: пандемія, війна, спад економіки і черговий удар у подорожчанні енергоносіїв для багатьох рівненських родин матиме критичні наслідки. Тому без вагань готові наявними ресурсами підтримати рівнян і частину ціни на опалення для населення компенсувати з міського бюджету. Добре було б, якби і у державному бюджеті також було закладено частину коштів, щоби покрити різницю у тарифах для рівнян.

Частину компенсуємо людям ми - з міського бюджету, частину дадуть з державного, зрештою Рівне -  теж Україна. Дуже сподіваюсь, нам вдасться достукатися і ми отримаємо необхідні кошти. Повірте, для мене було б найбільшою радістю в наступному інтерв'ю заявити, що ми досягли необхідного консенсусу. Ведемо переговори. В будь-якому випадку самотужки нам буде дуже важко перекрити зростання тарифів, а повністю використати всі кошти з бюджету розвитку було б не далекоглядно. Адже на нашій відповідальності чимало соціально важливих об'єктів: школи, дитсадки, лікарні, які треба утримувати у належному стані, та й врешті-решт дороги, комунікації.

Ще раз: важливо чітко зафіксувати - потрібен баланс, потрібно максимально допомогти людям в оплаті тарифів і варто також зробити все можливе, аби Рівне жило в нормальному ритмі і мало можливість вдосконалюватись і розвиватись", - пояснив секретар Рівнеради.

Читайте також