Тиждень громадського здоров`я на Рівненщині: 30-40 % обстежених не знали про підвищений тиск

На Рівненщині проходить Європейський тиждень громадського здоров’я.

Про це повідомляє Рівненська ОВА.

Такі заходи відбуваються щорічно з 2019 року за ініціативи ВООЗ й спрямовані передусім на запобігання виникненню захворювань та популяризацію здорового способу життя.

Про основні активності цього тижня розповіла заступниця гендиректора ДУ «Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Олена Гашовська під час онлайн брифінгу у Рівненській ОДА.

Так, на Рівненщині протягом 22-26 травня в усіх районних центрах та більшості територіальних громад обласний центр контролю та профілактики хвороб організовує заходи, спрямовані на підвищення обізнаності населення щодо переваг ранньої профілактики та діагностики неінфекційних захворювань, до яких, зокрема, відносять серцево-судинні, онкологічні патології, цукровий діабет, захворювання легень тощо.

У рамках заходів усі охочі мали змогу визначити: рівень артеріального тиску; рівень глюкози та холестерину в крові; індекс маси тіла; сатурацію крові; а також провакцинуватися проти дифтерії, правця та коронавірусної інфекції.

Так, до прикладу, результати проведення акції з визначення рівня артеріального тиску «Знай свій тиск», засвідчили що 30-40% обстежених не знали, що у них підвищений артеріальний тиск.

Спікерка також розповіла про найбільш поширені фактори ризику виникнення захворювань, зокрема, метаболічні, поведінкові та фактори навколишнього середовища. До останніх належать умови проживання, навчання, праці та довкілля. Також Олена Гашовська нагадала, що найбільш визначальними для здоров’я є поведінкові фактори ризику. А саме: вживання тютюну та алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність. Та наголосила, що їх негативний вплив може бути значно знижений через корекцію поведінки.

Олена Гашовська окремо зупинилася на факторах ризику навколишнього середовища, що впливають на здоров’я. А також поінформувала про дослідження його основних показників, які проводить Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб. А це рівень природнього радіологічного фону, якість води в централізованих та приватних об’єктах водопостачання та показники її хімічної і бактеріологічної безпеки, показники забруднення атмосферного повітря тощо.

Крім того, повідомила, що у сфері профілактики хвороб найближчим часом заплановано здійснити моніторинг стану водних об’єктів. А саме проводитимуться лабораторні дослідження води поверхневих водойм в зонах рекреації та пляжів області за санітарно-хімічними, мікробіологічними (в т.ч. вірусологічними, паразитологічними), радіологічними показниками.

Насамкінець Олена Гашовська нагадала, які корисні звички варто інтегрувати в щоденне життя. Зокрема, МОЗ пропонує почати з найпростіших заходів: більше рухатися, пити більше води, їсти здорову їжу, спати не менше 8 годин на добу та дбати про психічне здоров’я.

«Намагайтеся поступово впровадити ці правила в своє життя, вчасно звертатися до сімейного лікаря, не нехтуйте повідомленнями про забруднення довкілля та рекомендаціями лікарів», - закликала Олена Гашовська.

Читайте також