ТОП-10 озер України, які залишаться у вашому серці назавжди

Фото: відкриті джерела

Україна – багата країна, наділена дивовижно мальовничими краєвидами, де є і гори, і моря, і ріки, і степи. В Україні налічується близько 20 тисяч озер: вони розкидані у заплавах річок, морських заливах та високо в горах.

Синевир 

Село Синевирська Поляна, Міжгірський р-н, Закарпатської області

Саме Синевир називають найкрасивішим озером нашої країни. Мальовничі карпатські пейзажі та романтика легенд роблять цю пам`ятку природи справді неповторною. “Води Синевиру прозорі, наче дівочі сльози. Кажуть, їх виплакала молода Синь у тузі за коханим Виром” – розповідає легенда про походження озера. Спокійний та глибокий Синевир (22 м), що синіє своїми водами між зелених ялин, називають Морським оком Карпат.

Світязь

Село Світязь Шацького району Волинської області

Шацькі озера у Волинській області відомі для кожного українця. Саме серед них розташувалося і озеро Світязь, яке вважається найглибшим озером України - 58,4 метра.

 Великий Світязь і за розмірами - 27,5 км², через що на нього часто говорять «поліське море». Це одна з причин, яка змушує туристів приїжджати сюди на відпочинок. Привабливі також свіже повітря, дзеркальна вода і неймовірні ландшафти.

Ялпуг

Поблизу міста Болграда на Одещині

Ялпуг – найбільше в Україні та друге в Європі прісноводне озеро природного походження, що розлилось аж на 25 кілометрів. Це водойма лиманного типу, що утворилась у басейні річки Дунай. Ялпуг прикрашає собою місто Болград, що влітку просто потопає в зеленому вбранні садів і виноградників. Цікаво, що кілька років тому саме на березі озера Ялпуг археологи знайшли так звані скарби гунів – кілограми золота, срібла та дорогоцінних каменів.

Озеро Бребенескул

Рахівський район Закарпатської області

Ще один рекордсмен - Закарпатське озеро Бребенескул, яке вважається самим високогірним озером України - воно розташовується аж на 1801 м над рівнем моря. Протягом року слабо мінералізована вода Бребенескула залишається кришталево чистою і прохолодною (хоч вважається найтеплішою зі всіх озер Чорногірського хребта). Цікаво, що з Бребенескула витікає річка з такою самою назвою. Довкола озера – найчистіше гірське повітря та дивовижна карпатська природа, де на зелених вершинах квітнуть азалії та крокуси.

Шелехівське озеро

Поблизу села Межиріч Лебединського району Сумської області

Озеро береже свою первозданну красу ще з часів льодяникового періоду, не втратило воно і холод льодовиків, бо вода тут не буває теплою ніколи. Шелехівське таке ж давнє, як Ладозьке чи Байкал. Цікавий також зовнішній вигляд Шелехівського озера з висоти - воно як велика розігнута підкова, а посередині - невелика точка зеленого острова. 

На озері панує спокій і тиша, яку порушують лиш пісні птахів. Озеро оточене короною високих соснових, вільхових та кленових лісів. 

Сиваш 

Херсонька область, Генічеський район, селище Щасливцеве або Приозерне на Арабатській стрілці

Рожеві води озера занурять вас, наче у казку. Сповнене мінералами озеро має лікувальні властивості, які порівнюють з багатствами Мертвого моря. Оскільки Сиваш не глибокий, лише 0,5-1м, а рівень солоності досягає в деяких місцях 87%, на літо озеро підсихає і вкривається білими хмарами солі.

Гниле море, як його називали через їдкий запах ілу, багате на солі хлористого та бромистого магнію та калію, йодистого натрію та різного виду мінерали. Грязям солоного моря властиві косметичні та лікувальні якості, а сіль, привезена з берегів Сивашу, подарує вам прекрасний вечір у ванні.

Біле озеро

село Рудка, Володимирецький район, Рівненська область

Біле озеро карстового походження, а його вода – шовковиста на дотик через підвищений вміст гліцерину в воді. Через водойму часто називають “озером молодості”. А Білим прозвали за те, що з висоти пташиного польоту справді здається, ніби озеро білого кольору. Вода настільки чиста, що навіть на глибині понад півтора метра можна побачити дно. Кажуть, ще партизани УПА за допомогою цієї води загоювали рани й навіть лікували підстрелених коней. А ще цією водою колись лікувалась перша леді Речі Посполитої Марія Пілсудська. Доставляли їй цілющу рідину вузькоколійкою прямо у Варшаву.

Молочний лиман

Південь Запорізької області

Озеро, утворене на місці заливу Азовського моря. Відділене від нього піщано-черепашковим пересипом. Сьогодні водойму здебільшого називають Молочним лиманом. Та на картах XIX ст. існувала лише назва Молочне озеро, тоді його води ще не були з`єднані з морем. Цікаво, що протягом років лиман постійно змінював свої стани, будучи то закритим, то відкритим, то напіввідкритим. Грязі Молочного озера мають лікувальні властивості, а вода за складом дуже схожа на “азовську”.

ОЗЕРО НОБЕЛЬ

Рівненщина, Зарічненський район поблизу сіл Нобель, Дідівка та Котира 

Водойма вважається перлиною Полісся, тому що крім своїх пейзажів, багатства природи, поліського колориту та спокою, місце славиться піщаними берегами й дуже чистою, м’якою водою. 

Для любителів рибалки, тут є великий вибір різної риби: щука, лящ, карась, окунь та ін. 

Озеро має три відокремлені острови й оточене лісами в яких багато ягід та грибів.

ГОЛУБІ  ОЗЕРА

Чернігівщина, Ріпкинський районі під селом Олешня 

Насправді блакитним є найбільше озеро – Велике, яке має площу 25 га і глибину до 18 м. Через те, що дно вкрите покладами кварцового піску, вода озера насиченого блакитного кольору. Крім того вода кришталево чиста і прозора. Вважається, що вона має цілющі властивості для людей з проблемами опорно-рухового апарату та шкіри.

Соснові ліси та їх аромати доповнюють красу озера під час відпочинку. Також в лісі можна назбирати грибів та ягід. 

 

Читайте також