ТОП-10 звичок, якими ми несвідомо себе знецінюємо

фото - ілюстративне/відкриті джерела

Десять звичок, якими людина сама себе несвідомо знецінює.

Будьте уважнішими до того, як ви себе позиціонуєте в цьому світі, як ви міркуєте і як про себе говорите.

1. Концентрація на тому, що не вийшло.

Ми щодня себе «гриземо» за те, що якісь речі не вийшло зробити ідеально, щось не доробили, щось довелося відкласти і т.д. Але залишаємо поза увагою те, що вдалося зробити, ігноруючи позитивні зрушення в різних сферах.

2. Невдале реагування на компліменти.

Коли отримуючи комплімент, відмахуєтеся, бурмочучи: «Та облиш ти», «Нічого особливого». Так ви і даєте підказку оточенню, чого саме гідні.

3. Знецінення праці і результатів.

Коли у відповідь на подяку, як і з компліментами, відповідаєте: «Та, дурниця», «Ну що ти, це дрібниці». Так показуєте ціну своєї праці, відповідно, своєї цінності для світу.

4. Вічне порівняння.

Це може проявлятися в тому, що людина постійно моніторить життя своїх знайомих або якихось знаменитостей. І порівнює це із своїми показниками. Зрозуміло, що найчастіше порівняння це невиграшне. Хоча воно необ'єктивне, немає всієї повноти інформації.

5. Постійне очікування підтвердження своєї потрібності і цінності.

Людина часто чекає, що оточення точно помітить, оцінить і похвалить. Якщо чує критику, залишається непоміченим, то самооцінка її опускається.

6. Пріоритет цілей і інтересів інших.

Переконаність у тому, що інші якісь особливі. Що справи у них важливіше, що життєві блага їм потрібніше. Відповідно, така людина завжди буде грати за чиїмись правилами і обмежувати свої інтереси.

7. Невміння сказати «ні».

Це незнання своїх кордонів, неготовність їх відстоювати. Прямий шлях до того, що вас будуть використовувати і знецінювати. Також сюди можна додати невпевнену мову, поставу і манери. Що всередині - те і зовні. Несвідомо людина транслює в цей світ свою слабкість і невпевненість.

8. Ниття і скарги.

Той, хто завжди скаржиться, той, у кого все погано, сприймається іншими як жертва. Так по суті і є. Жертва - це та людина, яка сама не приймає рішень, яка виключно залежить від думок і вчинків інших людей, хто сам нічого для себе не вирішує.

9. Незнання своїх достоїнств.

Людина сама до кінця не знає, в чому її сильні сторони, що можна вважати своїми досягненнями і успіхами. Відповідно, все, що є у інших, їй здається якимось цінним і особливим. А своїх плюсів вона зовсім не бачить.

10. Життя під впливом негативних установок.

Це можуть бути будь-які установки. Наприклад: «Покладено тільки обраним», «Не виходило у мене раніше - і потім не вийде», «Не жили заможно і не варто починати».

Джерело: Медіа-Полісся

Читайте також