ТОП-5 ягідних кущів, які варто посадити у своєму саду: які ягоди найкорисніші

Весною настає пора доповнювати свою колекцію рослин у саду. Особливу увагу варто приділити ягідним культурам. Такі рослини є копмактними та не займають багато місця на ділянці. Упродовж усього літньо-осіннього сезону Ви та Ваші близькі зможуть ласувати улюбленими ягідками та отримувати велику кількість вітамінів та мікроелементів.

1. Лохина

Ця культура тільки набирає популярності в Україні. Високі кощі лохини прикрасять будь-який сад, а ягоди містять багато корисних мікроелементів.

Лохина за зовнішнім виглядом дуже схожа на чорницю. Ягоди можна відрізнити за кольором — лохина світліша, і за формою квітколожа на ягоді - у лохини воно більш поламане, а у чорниці - кругле, крім того лохина зазвичай значно більша за розміром.

Ягоди вживають у свіжому вигляді, так як саме в свіжих ягодах найбільша концентрація вітамінів.

Мінусом цієї культури є вибагливість та невисока морозостійкість.

2. Малина

Малина росте чи не у кожному саду в Україні. Ця культура має велику кількість сортів, які дозволяють ласувати ягодами з початку літа до пізньої осені. 

Плоди малини, як дієтичний продукт, споживають у натуральному вигляді при анемії, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, для збудження апетиту й поліпшення травлення. Чай із сушених плодів призначають при різних простудних захворюваннях, який чинить потогінну, анальгезивну і протизапальну дію

3. Кизил

Кущі кизилу невибагливі та не потребують значної уваги. Таку культуру можна садити "лінивим" власникам ділянок. Однак, ягоди кизилу славяться користю та смаком.

Кизил захищає від застуди й зміцнює імунітет. Завдяки високому вмісту вітаміну С, кизил зміцнює імунітет і підвищує захисні функції організму, захищаючи тебе від спалахів осінніх застуд і вірусів. Для хорошого імунітету слід з'їдати по ½ склянки свіжих ягід кизилу на день протягом 7-10 днів і більше.

4. Смородина

Ці кущі з чорними ягідками завжди вирощували наші бабусі. Сучасні сорти смородини дозволяють отримувати великі ягоди як з кислинкою, так і солодкі.

Вирощувати смородину не складно. Ця культура чудово зимує в українському кліматі та не потребує укриття.

Смородина містить гама-ліноленову кислоту. У поєднанні з флавоноїдами (які також є в смородині) вона зменшує запалення і корисна при запаленні суглобів. Чорна покращує настрій і робить нас спокійнішими. Все через те, що в ній є інгібітори моноамінооксидази – ті ж речовини, що й в деяких ліках проти депресії

5. Жимолость

Ця ягода буде однією з перших, які дозріють на Вашій ділянці. Окремі сорти дозрівають навіть раніше, ніж полуниця. 

Смак жимолості залежить від сорту. Асортимент смакових відтінків дуже широкий. Є види, які смакують з гірчинко., є кислі та солодкі, є терпкі. Також є сорти з великими ягідками, а є з дрібними. Все залежить від уподобань садівника.

100 г жимолості містить добову норму вітамінів В1, В2, В9, С, Р, а також йоду та кремнію. Крім цього, жимолость відома дуже високим вмістом антиоксидантів.

Читайте також