ТОП-8 порад батькам першокласника

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Дитячий психолог Наталія Давидюк зібрала вісім порад для батьків, діти яких ідуть у перший клас.

Не лякайте школою

Ні в якому разі не ведіть при дитині розмови, що мовляв, бідні діти, бо у них починаються трудові будні.

Навіть жартома не лякайте школою. Навпаки, розмовляйте у присутності дитини шкільне життя. Спрямовуйте дитину на серйозне ставлення до навчання.Доречно буде розповісти про свої шкільні враження, своїх шкільних друзів.

Не робіть акцент на оцінках

Багато батьків припускаються грубої помилки, коли починають лякати: "Читай, а то двійки мені приноситимеш". Правильно акцентувати увагу дитини на процесі навчання (ти взнаєш багато нового, у тебе з'являться нові друзі, ти станеш розумним), а не на результаті гарних оцінках, які взагалі краще не згадувати, тим більше що в першому класі їх не ставлять.Шкільна оцінка - показник знань дитини з даної теми даного предмета на даний момент. Ніякого відношення до особистості дитини це не має. Хваліть дитину за її шкільні успіхи. І пам'ятайте, ніяка кількість хороших оцінок не може бути важливіше щастя вашої дитини.

Дозвольте дитині самостійно обрати шкільне приладддя, канцтовари

Купувати портфель і все приладдя для школи потрібно з дитиною, тоді вона виявляється залученою в процес підготовки до першого вересня. Не ховайте покупки в шафу - дайте їх дитині, аби та звикла до нових речей. Добре також сходити з дитиною у вибрану школу, якщо ви ще цього не зробили. Погуляйте біля школи. Так маля швидше звикне до нового місця.

Грайте у школу

Нехай всі іграшки вашого чада «підуть в перший клас», а найулюбленіша стане вчителем. У такій грі можна пояснити основні шкільні правила: як сидіти за партою, як відповідати на уроці, як проситися в туалет, що робити на перерві (15-хвилинні "уроки" повинні чергуватися з п'ятихвилинними "перервами").

Змінюйте розпорядок дня

За місяць до школи потрібно плавно змінити режим дня до нового розпорядку. Старайтеся, аби дитина лягала спати не пізніше десяти вечори, прокидалась о 7 ранку, аби збори до навчального закладу не перетворились на тортури . Вранці будіть дитину лагідно, з усмішкою.

Подружіть дитину з годинником

Необхідна для школи навичка - орієнтація в часі. Якщо ваше маля ще не розбирається, котра година, навчіть його цьому. Багатьом діткам легко орієнтуватися по електронному годиннику. Дитина повинна знати, що означає чверть години, півгодини, через годину Повісьте в дитячій великий годинник (будь-які, головне, аби дитина могла взнавати по ним час

Не підганяйте., розраховувати час — це ваш обов’язок

Слідкуйте за режимом дня і повноцінним харчуванням

Не відправляйте дитину до школи без сніданку, або ж давайте із собою перекус. У школі вона багато працює та витрачає сили.

Будьте особливо уважними до почуттів дитини в перші місяці

Не пропускайте труднощі, які можливо, виникнуть у дитини. Слухайте сина/дочку, говоріть про школу, про події, про почуття. Намагайтеся разом знаходити шляхи, розповідайте про себе в шкільні роки. Будьте з дитиною більш терплячими і чуйними, щоб вона відчувала спокій і підтримку вдома.

Читайте також