Трасу з Рівного до Києва капітально відремонтують за 370 млн доларів

Автотрасу М-06, що з'єднує міста Рівне та Київ, включили до перших шести ділянок програми державно-приватного партнерства у дорожній галузі, яка передбачає залучення приватних інвесторів на ринок українських автошляхів. Її реалізують спільно Міністерство інфраструктури, Укравтодор, Світовий банк та IFC.

Дорога "Рівне-Київ" став одним з 6 пілотних проєктів, які реалізують на першому етапі вже найближчим часом. Днями потенційним інвесторам презентували ці 6 відрізків автошляхів, що підлягають капітальному ремонту. Приблизна вартість початкових інвестицій у капітальний і поточний ремонти автодороги сполученням Київ-Житомир-Рівне (М-06) становить сьогодні 370 млн доларів США.

- Це не про платні автошляхи, а про "дороги в розстрочку", коли держава залучає приватні інвестиції у будівництво, а інвестор реалізує проєкт за свої гроші та після здачі дороги в експлуатацію отримує платежі від держави. Це вигідно усім. Ми вже маємо перші успішні приклади передачі у концесію портів. Тепер працюємо над підготовкою проектів концесії у дорожньому секторі, - наголосив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

До слова, всі проєкти передбачають подальше утримання дороги інвестором протягом наступних 20-25 років. А це - додаткові інвестиції, що в рази перевищують початкові. Перші 6 проєктів відбирались таким чином, щоб досягнути максимального економічного ефекту від вкладених коштів і щоб якомога більше українців відчули покращення дорожньої інфраструктури. Адже ці автошляхи сполучають 10 областей України, де проживає понад 12 мільйонів мешканців.

Окрім дороги М-06 Рівне-Київ, до переліку також увійшли:

  • поточний і капітальний ремонти дороги Харків-Дніпро-Запоріжжя (M-29, M-04, M-18). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 370 млн $.
  • поточний ремонт дороги Бориспіль-Полтава (М-03). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 180 млн $.
  • реконструкція, капітальний і поточний ремонти та будівництво нового об’їзду населеного пункту на дорозі Херсон-Миколаїв (М-14). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 310 млн $.
  • реконструкція, поточний і капітальний ремонт дороги Ягодин-Ковель-Луцьк (М-07, М-19). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 240 млн $.
  • реконструкція, капремонт і будівництво нового об’їзду населеного пункту на дорозі Дніпро-Кривий Ріг-Миколаїв (M-04, H11). Орієнтовний обсяг початкових інвестицій - 290 млн $.

Читайте також