Три рівнянки стали сімейними радницями

У Рівному презентували спільну ініціативу Мін’юсту, системи Безоплатної правової допомоги та громадськості «Сімейні радники». Вона спрямована на забезпечення захисту прав громадян у сфері сімейного права.

Сімейні радники – це активні українці, лідери суспільної думки у власній громаді, більшість з яких самі постали перед проблемами домашнього насильства і вже давно
допомагають іншим людям боротися за свої права.

Як розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк, вони спільно з юристами системи безоплатної правової допомоги, фахівцями державної виконавчої служби, психологами, співробітниками Національної поліції та інших органів влади допомагатимуть громадянам отримувати інформацію з питань сімейного права та захищати їхні права. Фактично сімейні радники працюватимуть як волонтери та забезпечуватимуть комунікацію між постраждалими та відповідними співробітниками Мін’юсту та інших органів державної влади. Вони виступатимуть лише допоміжною ланкою. Консультації та захист надаватимуть громадянам юристи й адвокати системи безоплатної правової допомоги.

- «Сімейні радники» - ефективний і актуальний формат співпраці органів юстиції, безоплатної правової допомоги та представників громадськості. Це дозволить збільшити обізнаність громадян щодо законодавства з протидії домашньому насильству, булінгу в навчальних закладах і поза ними. Адже одне із наших головних завдань – змінити усталений стереотип, що звернення за допомогою до органів державної влади не матиме жодного результату, що там не отримати потрібної допомоги. Ми готові робити усе можливе, щоб змінити подібні думки у громадян. Ми завжди раді підтримувати та долучатися до таких проектів як «Сімейні радники». А з рівненським радниками співпрацюватимемо максимально тісно та надаватимемо їм інформацію та допомогу, яка необхідна для ефективної роботи, - зауважила начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук.

У Рівному сімейними радниками будуть правозахисниця Ліана Диновська, депутат Рівненської міської ради Любов Романюк та громадська активістка Олена Бобровська.

- Я надаю юридичну допомогу соціально незахищеним верствам населення вже більше 7 років. Серед них виникає й чимало сімейних проблем. Тому громадська робота у новому форматі допоможе принести більше користі людям - зауважила Ліана Диновська.

За словами заступника Міністра юстиції Іванни Смачило, ключова проблема домашнього насильства полягає у тому, що тільки 10% жертв насилля звертаються за допомогою. Решта потерпілих просто мовчать і не говорять про цю проблему. Сімейні радники допоможуть пояснити, куди і до кого людина може звернутися із своєю проблемою.

- Одразу після презентації ініціативи в Києві Ліана Диновська, Любов Романюк та Олена Бобровська за допомогою мережі Facebook звернулись до мене і зголосились долучитися до ініціативи «Сімейні радники». Домовились тоді, що невдовзі проект запрацює і у Рівному. І ось ми стартували. Рівненські радники добре відомі в місті та області, займають активну громадянську позицію, є ініціаторами та організаторами великої кількості подій, мають досвід роботи з громадянами. Переконана робота сімейних радників у Рівному буде дуже ефективною, - зауважила заступник Міністра юстиції Іванна Смачило.

Рівне стало п’ятим містом, де запрацював проект. Також ініціатива «Сімейні радники» вже діє у Києві, Одесі, Львові та Миколаєві. Всі сімейні радники проходять відповідне навчання, аби бути здатними надавати оперативну та якісну роз’яснювальну роботу в громаді, після чого необхідна правова допомога громадянам буде надана вже юристами системи БПД. Нагадаємо, що громадяни можуть звернутися за правовою допомогою до однієї з 551 точок доступу до БПД. Держава вже сьогодні гарантує безоплатну допомогу для жертв домашнього насильства. Це стосується і жінок, і чоловіків, і дітей, і літніх людей, які так само нерідко стають жертвами знущань.

Прийом громадян сімейними радниками ( а при потребі й за участю представників органів юстиції та інших органів, психологів) буде відбуватися щосереди з 14:00 до 17:00 у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області. З ними можна буде також сконтактувати через мережу Facebook або мобільний телефон.

Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області

Читайте також