Три старовинних дуби на Рівненщині хочуть визнати пам’ятками природи місцевого значення

Фото - Pinterest

16 листопада на сесію Рівненської обласної ради планують винести питання про оголошення територій та об’єктів природно-заповідного фонду області.  Відтак, у місті Дубно тепер ще 3 дуби будуть пам’ятками природи місцевого значення. 

"Дуб Діонісія Міклера", "Дуб графині Шувалової" і "Дуб пана Василя" створюють з метою збереження вікових та унікальних дерев області. 

У науковому обгрунтуванні йдеться: 

"1. Дуб червоний одне з небагатьох вікових дубів, що залишилися в місті Дубно. Саме місцезнаходження рослини дає підстави стверджувати, що вона є одним з небагатьох інших рослин паркової зони поблизу маєтку графині Єлизавети Шувалової. Як свідчать чиновниці книги 1898-1905 років вона володіла землями міста та околиць з яких вона мала чималий зиск. На Сурмичах, в архітектурному комплексі ХІХ століття (колишні приміщення ВХПТУ), у графині була облаштована мисливська резиденція з допоміжними будівлями – пташиним двором, конюшнями, парком, та ін..

Просимо посприяти оголошенню «Пам’яткою природи» з назвою «Дуб графині Шувалової і оголосити територію поблизу зростання виду (9,0 м2) об’єктом природно-заповідного фонду.

2.Свою назву місто Дубно, за легендою, запозичило від поселення Дубенка, що ховалося у могутніх дубових лісах, які росли на мальовничих берегах річки Ікваю Вулиця Зерова є паралельною до вулиця Грушевського, де росткть дуби інших видів того ж віку. Можна вважати що цей дуб знаходився на території колишнього парку мисливської резиденції графині Єлизавети Шувалової архітектурного комплексу ХІХ століття.

Столітній дуб є окрасою маста і заслуговує на оголошення «Пам’ятка природи місцевого значення з назвою «Дуб пана Василя» і оголосити територію поблизу рослини (9,0 м2) об’єктом природно-заповідного фонду.

3. Дуб каштанолистий одне з небагатьох вікових дубів, що залишилися у місті Дубно. Саме місцезнаходження дає підстави стверджувати, що вона є одним з небагатьох інших рослин паркової зони поблизу маєтку Графині Єлизавети Шувалової. Як свідчать чиновниці книги 1898-1905 років вона володіла землями міста та околиць з яких вона мала чималий зиск. На Сурмичах, в архітектурному комплексі ХІХ століття (колишні приміщення ВХПТУ), у графині була об лаштована мисливська резиденція з допоміжними будівлями – пташиним двором, конюшнями, парком, та ін.

Дуб каштанолистий є інтродуктивним видом природного середовища Дубенщини, а на батьківщині занесена до Червоної книги, тому заслуговує на збереження та охорону.

Просимо посприяти оголошенню «Пам’яткою природи» з назвою «Дуб Діонісія Міклера» і оголосити територію поблизу зростання виду (16,0 м2) об’єктом природно-заповідного фонду".

Читайте також