Ціни "поповзли" догори: в Україні стрімко дорожчають яблука

В Україні на ринках та у супермаркетах стрімко почали дорожчати яблука.

Відомо, що причиною тому є оптові ціни на яблука, які зараз більш ніж вдвчічі перевищують торішній рівень. 

Про це повідомили аналітики проекту EastFruit.

"Найбільш стрімко зросли ціни на яблуко сорту "Голден Делішез" – майже втричі порівняно з минулим роком. Також у понад 2,5 раза подорожчали сорти яблука "Гала" і "Гренні Сміт". А ось "Айдаред" виріс у ціні найменше – у 2,1 рази. Це свідчить про вподобання споживачів до різних сортів, а також пов’язано з особливостями зберігання різних сортів яблука", – пояснили експерти.

Вони зазначили, що сорт "Голден" дуже чутливий навіть до невеликого коливання температури повітря у фруктосховищі, тоді як "Айдаред" набагато менше реагує на ці "струси". За словами фахівців, оскільки з весни й до осені Україна жила в умовах постійних терористичних атак Росії на цивільну інфраструктуру, а саме на систему енергопостачання країни, то зберегти яблуко загалом було доволі складно, і окремі сорти особливо.

"Українські виробники в сезоні 2022/23 змушені були поспішати з розпродажем яблука зі сховищ, бо не були впевнені в можливості збереження їхньої якості з огляду на "героїчну" боротьбу РФ з українськими трансформаторами. Оскільки українські трансформатори перемогли, то ті садівники, які наважилися зберегти яблуко до травня, змогли непогано заробити", – підкреслили аналітики.

Вони зазначили, що у 2022 році ціни на яблуко були невисокими й навіть почали знижуватися до травня, оскільки нові логістичні шляхи ще не було відпрацьовано, а порти України були заблоковані російськими агресорами. Це призвело до необхідності розпродажу яблука за мінімально можливими цінами. 

"Також потрібно врахувати, що 2022 року багато садівників упустили можливості провести обробку в садах у весняно-літній період... це негативно позначилося на якості яблук і погіршило їх збереження в зимовий період", – додали експерти.

Читайте також