Цьогоріч у Рівному придбають рекордну кількість квартир для дітей-сиріт

Рівненська міська громада отримала 13,8 млн гривень державної субвенції на придбання житла для дитячого будинку сімейного типу та виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для дітей-сиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування та осіб із їх числа.

Для придбання будинку сімейного типу Рівне має співфінансувати 20%, у даному випадку це становить майже 1,1 млн. Аналогічна процедура і за виплати на житло. Загалом із міського бюджету спрямують 4,6 млн гривень, аби освоїти цю субвенцію.

Понад 5 мільйонів спрямують на придбання житла для дитячого будинку сімейного типу. Воно буде у комунальній власності міста і надаватиметься як службове житло для родини, яка виявили бажання виховувати 5-10 дітей-сиріт. Цей будинок не буде передаватись у власність громадян.

За кошти, які надійшли з державного бюджету та з дофінансуванням із Рівного, зможуть забезпечити житлом майже два десятка дітей-сиріт. Зокрема, цьогоріч забезпечать житлом чотирьох рівнян, яким понад 35 років з числа сиріт. Тут основні кошти виділяє місто, а держава дофінансовує. Про це розповів начальник служби у справах дітей Андрій Міщеня.

«У нас тривалий час житло не купувалось, буквально за останні три роки ми зрушили. Тому черга поступово збільшувалась. На скільки я знаю, зараз десь 180 дітей. Вони стають  на чергу у 16 років за подання служби у справах дітей. Отримати житло вони можуть, коли виходять з-під опіки в доросле життя. Як правило, це 18 років. Зараз будуть отримувати ті, хто старше 35-ти років. Те, що зараз надходить субвенція, цього року ми приблизно 20 дітей забезпечимо житлом, завдяки їй. Дві квартири купили за міський бюджет по цій же програмі. Тобто, 22 дитини, ну це буде рекорд, бо минулого року було 13 чи 14 квартир придбано. Якщо такими темпами, то можливо ми ту чергу і взагалі зробили б так, що дитина досягає 18-річного віку і отримує житло. Отримують вони його не на склад сім’ї, а персоніфіковано. У нас є комісія спеціальна, яка перевіряє, чи ця дитина сирота», - розповів Андрій Міщеня.

Читайте також