Тюльпани відцвітають: коли викопувати цибулини та як правильно зберігати?

Тюльпани - одні із найпопулярніших весняних квітів. Після зими особливо хочеться яскравих кольорів. Різноманітність сортів та забарвлень дозволяє створити у саду вибух відтінків та фактур. Однак, тюльпани потребують догляду та щорічного викопування цибулин.

Коли викопувати тюльпани?

Щорічно кожна цибулинка обростає чотирма-сімома дітками, які живляться за рахунок материнської цибулини. Якщо ви хочете щорічно насолоджуватися цвітінням тюльпанів, потрібно давати цибулинам відпочинок і своєчасно відокремлювати від них діток. Окрім того, цибулини, що не викопують роками, поступово йдуть у ґрунт дедалі глибше, і паростку стає все важче пробиватися крізь товщу землі. Саме з цих причин садівники викопують цибулини тюльпанів після цвітіння, дають їм лад і знову висаджують восени. 

Ознакою того, що цибулини вже можна витягати з землі, є пожовкле й померхле листя та стебло тюльпанів, що стає еластичним і не ламається. Зазвичай такі ознаки з’являються до кінця червня або до початку липня. У північних районах листя тюльпанів жовтіє пізніше – до середини серпня. До цього терміну листя вже встигне передати необхідні поживні речовини цибулинам, і вони зможуть відновити свої сили після цвітіння.

Як викопувати тюльпани?

Витягають цибулини із землі в гарну, ясну погоду. За тиждень до процедури полив тюльпанів припиняють: вибирати цибулини потрібно з сухої землі. Робити це потрібно обережно, намагаючись не пошкодити дрібних діток – посадковий матеріал для розмноження тюльпанів. Копайте глибше: якщо ви кілька років не викопували цибулини, вони напевно пішли в глибину. Краще використовувати для цієї мети не лопату, а вила, щоб знизити ризик пошкодження цибулин.

Як зберігати цибулини?

Обтрусіть цибулини від землі, просушіть їх на сонячному місці, обріжте надземну частину й розсортуйте за розміром, відбраковуючи пошкоджені, уражені захворюванням або шкідниками екземпляри. Відібраний для зберігання посадковий матеріал промийте сольовим розчином – 1 столову ложку кухонної солі розчиніть в 1 літрі води. Можна також використовувати для знезараження світло-рожевий розчин перманганату калію. Потім ще раз просушіть цибулини, розкладіть їх по сортах в один-два шари в коробки чи ящики та прикріпіть бирки з назвами сортів. Найзручніше зберігати цибулини в лотках із-під яєць, розклавши їх по осередках. 

Три тижні, поки закладаються бруньки для цвітіння в наступному сезоні, цибулини потрібно зберігати при температурі 25-28 ºC і вологості повітря не вище 70%. Потім посадковий матеріал переносять у більш прохолодне сухе приміщення та зберігають при температурі 20 ºC, а з вересня температуру знижують до 15 ºC. 

Висаджують цибулини у квітник у вересні-листопаді.

Джерело

Читайте також