У громаді на Рівненщині планують скорочувати працівників шкіл

На Костопільщині до осені планують запровадити ряд змін. Зокрема, йдеться про скорочення штату у певних навчальних закладах, ліквідацію штатних структур та перенесення окремих функцій зі шкіл на комунальні підприємства.

Дана реорганізація зумовлена фінансовою неефективністю шкіл регіону. Про це повідомляють у Костопільській міській раді.

Протести і надбавка за престижність

На одній із сесій Костопільської міської ради відбулась акція протесту з приводу того, що вчителі були позбавлені надбавки до зарплати за престижність професії. Після кількох зустрічей і з педагогами було вирішено виділити 4,5 млн гривень із залишкових коштів (10,5 млн) на виплату надбавки. Решту 6 мільйонів спрямують на покращення матеріальної бази шкіл.

Скорочення штату

Як повідомив в.о. першого заступника міського голови Костополя Олексій Кособуцький, на мережу шкіл громади розраховано 505 штатних педагогічних одиниць. Такі цифри подає Міністерство освіти і науки. 

"Насправді є 687 педпрацівників, тобто 182 ставки – за рахунок роздуття штатів. Зараз ми розмовляємо з керівниками шкіл про оптимізацію структури, усі вони погоджуються з цим. Тобто скорочення в школах буде і педагогічних, і непедагогічних працівників, яких у деяких школах теж забагато. Якщо ми доведемо штатну кількість до рекомендованих 505, освітня субвенція, яку дає держава, повністю забезпечить витрати на зарплатню та на усі надбавки до неї, в тому числі й за престижність професії", - зазначив пан Кособуцький.

Найбільш фінансово неефективним закладом чиновник назвав школу №6. Керівництво даної школи планує оптимізувати штат та відкоригувати штатний розклад, щоб не було дефіциту коштів.

Наразі директори освітніх закладів мають виконати завдання з оптимізації. Чи будуть звільняти керівників шкіл та оголошувати конкурси на посади - поки не відомо. 

Заробітна плата у школах

Окрім оптимізації у школах Костопільської громади планують відкоригувати розміри заробітних плат персоналу. Зокрема, директори шкіл отримують 27-30 тисяч гривень (у сільських школах зарплати нижчі). Тоді як учителі мають по 8 тисяч гривень заробітної плати. 

"Це теж потрібно скоригувати, аби не виходило такої великої різниці в оплаті праці за рахунок додаткових годин директорам, а вчителям – ні", - зазначив Олексій Кособуцький.

Чи працюватимуть далі малі школи у селах?

Усього в Костопільській громаді працює 19 шкіл: 8 - у місті і 11 – у селах.

Найменші школи, в яких навчається до 100 учнів, це:

  • школа №9 – 46 учнів,
  • Золотолинська – 94,
  • у Малому Стидні – 79,
  • у Великому Стидні - 69, 
  • у Жалині – 57,
  • у Пенькові – 51.

"Одразу зазначу, що у сільських школах річна вартість навчання одного школяра обходиться бюджету набагато дорожче, ніж у міських. І чим менша школа, тим дорожче. Найдешевше обходиться навчання у школі №5 - 16100 грн на рік, а найдорожче – у Пеньківській школі – майже 60,5 тисячі гривень, Золотолинській – 58 тис грн, Жалинській – майже 59 тис. Водночас питання оптимізації шкіл у нас не стоїть, пониження статусу – може бути, закриття – поки ні", - наголосив чиновник.

Читайте також