У Катеринівській колонії на Рівненщині порушують майже все

Фото - KP.UA

У Державній установі «Катеринівська виправна колонія (№ 46)» є грубі порушення прав ув’язнених. Це виявили під час моніторингового візиту до колонії працівники Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Рівненській області. Повідомляє сайт Українське право.

Учасники візиту конфіденційно поспілкувалися із засудженими, відвідали житлові та інші приміщення, виробничу зону, ознайомилися з документацією установи.

Адміністрація установи вживає заходів щодо приведення умов тримання осіб у відповідність до встановлених вимог, однак під час візиту монітори виявили низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних стандартів у сфері поводження із в’язнями.

Камери дисциплінарного ізолятора не обладнані бачками з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією.

В установі мали місце факти порушення прав ув’язнених на приватність.

При відвіданні виробничої зони моніторинговою групою встановлено, що засуджені практично не використовують засоби захисту, зокрема окуляри, респіратори тощо. В’язні не забезпечені спецодягом.

Строкові трудові договори із засудженими не укладаються.

Інформаційні стенди у відділеннях соціально-психіатричної служби не містили достатньої інформації про порядок оскарження дій адміністрації, а також стосовно організацій, до яких можливо звернутися для захисту та поновлення своїх прав. На більшості стендів відсутні номери “телефонів довіри” та інша необхідна інформація.

В установі мають місце порушення права засуджених на телефонні розмови: на 515 засуджених функціонує лише один таксофон.

Також встановлено грубі порушення в організації харчування: приготування їжі відбувається в антисанітарних умовах, засуджені залучаються до роботи без належно оформлених санітарних книжок, відсутні добові проби кожної страви раціону.

В медичній частині колонії виявлено засудженого з вираженим больовим синдромом, якому не надавали адекватного знеболення. Зазначене може розцінюватися як катування, жорстоке або таке, що принижує гідність, поводження або покарання.

За результатами моніторингового візиту звіт із наданням відповідних рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Міністерства юстиції України

Читайте також