У храмі на Рівненщині вперше за 200 років провели богослужіння українською

У селі Хорів на Острожчині громада ПЦУ вперше з часу переходу до Православної церкви України змогла зайти до місцевого храму. 

Про це "Рівне Медіа" розповів голова парафіяльної ради Олександр Голік. 

Нагадаємо, жителі села перейшли до складу ПЦУ ще у травні 2022 року. Відтоді до Петропавлівського храму вони зайти не могли. 

- Ми отримали свідоцтво про реєстрацію громади. Після чого громада УПЦ почала подавати у суди. Оскільки тривали суди, то ми не могли здійснювати активні дії. Коли суди закінчились, ми отримали розпорядження голови військової адміністрації про передачу нам храму у власність. Приїхала державна комісія і за актом нам все передала. Це було минулого тижня. А цього тижня ми зайшли та провели інвентаризацію, - каже Олександр Голік. 

За його словами, на місце викликали поліцію, аби попередити виникнення сутичок. Наразі правоохоронці чергують біля храму.

Також жителі села встановлять цілодобову охорону біля церкви. 

Як розповів член інвентаризаційної комісії Микола Бендюк, храм потребує реставрації, адже був пошкоджений громадою УПЦ. 

- Оскільки пройшли всі судові рішення, то з юристами довелося зламувати замки на дверях, бо Московський патріархат не хотів відкривати їх. Далі я зробив обстеження церкви, зробив атрибуцію всіх ікон та предметів, які є у церкві та мають якусь цінність. Ми провели інвентаризацію, подивилися, в якому стані приміщення. 

Воно потребує негайної реставрації, хоча б через те, що вони перекрили пінопластом та заштукатурили стіни, чого б не мали робити і за це вони мають нести кримінальну відповідальність. Адже це пам'ятка національного значення, - каже Микола Бендюк. 

Він додав, що вперше за 200 років у церкві провели богослужіння українською. 

- Українська мова у храмі звучала ще тоді, коли він належав греко-католикам. Бо церкву збудував Станіслав Малаховський. Але потім прийшов Московський патріархат і з того часу туди зайшла російська мова, - сказав історик. 

Читайте також